OSLO/HOLMENKOLLEN. EU-lederne møtes torsdag for å avgjøre om en ny runde med strammere sanksjoner mot Russland skal iverksettes.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener det ikke er tvil om at den norske økonomien rammes:

- Det er klart det blir mindre eksport fra Norge til Russland hvis dette varer, understreker han overfor DN.

- Vil få konsekvenser

USA og EU innførte i slutten av juli skjerpede sanksjoner, blant annet rettet mot nøkkelsektorer som finans, våpenindustri og energisektoren. Norge har sluttet seg til disse sanksjonene.

6. august svarte Russland med et importforbud på en rekke varer med opprinnelsesland Norge, USA, Australia, Canada og EU.

Lien viser til at kontrakter som ble inngått før denne tid vil kunne oppfylles. Når disse etterhvert løper ut, vil det imidlertid ikke være mulig å erstatte dem, understreker han.

- Jeg tror vi skal være ærlig å si at så hvis dette varer, vil det få konsekvenser for norsk leverandørindustri, sier han.

- Oppslutning

Torsdag talte ministeren på olje- og offshorekonferansen til meglerhuset Pareto Securities i Oslo.

Det John Fredriksen-eide Seadrill er blant deltakerne på konferansen. Selskapet tirret både amerikanske og europeiske ledere da det i juli plasserte riggen West Alpha i russisk farvann. Nye sanksjoner torsdag kan bety at smutthullet tettes.

- Har det vært aktuelt å skjerme selskaper som Statoil og Seadrill?

- Nå opplever jeg at oppslutningen om de restriktive tiltakene er høy blant de norske aktørene. Man forstår at i et lite land som Norge, så er det viktig at de store guttene med internasjonale spillere faktisk respekterer folkeretten, svarer Lien på spørsmålet.

Han registrerer samtidig at amerikanske selskaper rammes enda hardere enn norske.

- Man har forsøkt å gjøre de restriktive tiltakene ganske like. Mitt inntrykk er riktignok at de amerikanske tiltakene er enda strengere enn de europeiske. Blant annet på havdyp og den type ting, sier Lien.

Støtter tiltakene

Ministeren understreker at Norge har bak seg et langt og nødvendig samarbeid med Russland på spørsmål om energi.

- Mener du sanksjonene er riktig virkemiddel?

- Vi er et lite land i verdens utkant. Nesten alle inntektene vi har kommer jo som følge av respekt for folkeretten. Grunnen til at vi kan utnytte gassressursene i Nordsjøen som et lite land fult av militære stormakter rundt oss på alle kanter, er jo respekten for folkeretten, svarer Lien.

- Ja, jeg mener derfor at de restriktive tiltakene er riktige, understreker han.

Han overlater til Utenriksdepartementet å kommentere utviklingen av sanksjonssystemet.

SE VIDEO AV LIEN PÅ PARETO-KONFERANSEN:

00:00
Publisert:
 

Her kan du følge alle sakene fra Pareto-konferansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.