Seriegründer og oljeveteran Svein Ilebekk har lykkes med å hente inn over tre milliarder kroner til sitt nye oljeselskap, Origo Exploration.

Investeringsselskapene Barclays Natural Resource Investments (“BNRI”), Riverstone og Temasek blar opp 525 millioner dollar, omlag 3,15 milliarder kroner til det nystartede selskapet, ifølge en melding.

- Jeg er overbevist om at det er mange uoppdagede mulige funn med betydelig størrelse både på norsk og britisk sektor. Det er derfor veldig gledelig at Origo har sikret finansiell støtte slik at vi kan være med å avdekke noen av disse ressursene, sier Ilebekk i en kommentar.

Seriegründer. Svein Ilebekk vil gjenta suksessen med nye Origo Exploration.
Seriegründer. Svein Ilebekk vil gjenta suksessen med nye Origo Exploration.

- Kjøpers marked

På oljemessen i Stavanger tirsdag sier Ilebekk til Dagens Næringsliv at det er maksimale forhold for oppstarten, med mye ledig kapasitet og rom for forhandlinger både opp mot leverandører og lisensandeler. Det gjør at stadig flere selskaper ønsker å optimalisere porteføljen sin, ifølge ham.

- Jeg tror man er i et skifte nå der man går fra selgers marked til kjøpers marked. Man har måtte betale ganske dyrt for å komme inn på lisenser, og det tror jeg er på vei ned, sier toppsjefen til DN.

Ilebekk varslet tidligere i sommer en ambisjon om å hente inn tre milliarder kroner. Samtidig avviste han eventuelle børsambisjoner.

- Vi ønsker en solid kapitalbase. Vi har sett hvordan det har gått med andre leteselskaper med svake finanser. De må gjerne ha to team gående, der det ene løper rundt etter penger, mens det andre prøver å finne olje, sa han til DN i juli.

- Må tåle tørre brønner

Det har også vært riktig for ham å finne riktige, og tålmodige, eiere som vet hva letevirksomhet innebærer av risiko.

Både BNRI og Riverstone har vært med på tilsvarende løp tidligere, og Temasek er gigantiske, påpeker llebekk. Horisonten er fem pluss fem år, der det skal investeres i de første fem årene, og høstes i resterende, ifølge ham.

- Du må tåle en eller to eller flere tørre brønner, sier Ilebekk til DN.

Første letebrønn neste år

Origo har ambisjoner om å skaffe seg letelisenser på norsk og britisk sokkel gjennom deltakelse i lisensrunder, kjøp av lisenser og oppkjøp og fusjoner med andre selskap.

Planen er å delta i boring av rundt 25 letebrønner de nærmeste fem årene, og også bringe funn fram til utbygging og produksjon, fremgår det.

– Vi vil søke godkjennelse som rettighetshavere i begge land umiddelbart og bygge opp leteportefølje parallelt med dette. Vårt mål er å delta i vår første letebrønn i første halvår 2015, sier Ilebekk, som også er selskapets toppsjef.

Suksesser kjøpes opp

Origo Exploration er det tredje oljeselskapet han drar igang etter braksuksessene Revus og Agora.  Ilebekk trekker på det når spurt om selskapet er solgt om 10 år, etter at selskapet har investert og høstet i fem pluss fem år.

- Om vi ser historisk på det, så synes selskaper som har suksess å bli kjøpt opp relativt tidlig, sier han. 

Origo er basert i Stavanger og ledes av Andrew Armour, Timothy Sullivan, Svein Ilebekk, Kent Høgseth og Ørjan Gjerde.

Armour, Sullivan og Ilebekk var grunnleggerne av Revus Energy (2003) og Agora Oil and Gas AS (2009), begge vellykkede leteselskaper som ble kjøpt opp av Wintershall og Cairn Energy i henholdsvis slutten av 2008 og 2012. Høgseth og Ørjan Gjerde kommer fra henholdsvis Statoil og Noreco.

Ifølge Ilebekk er de fem grundernes eierandel er avhengig av hvilken suksess de har.

Les også:
- Olje og gassbransjen vil gradvis avta
20.000 norske oljejobber kan forsvinne
- Teknologi er nøkkelen  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.