Oljeselskapet Statoil har tildelt offshoreverftkonsernet Kværner en rammeavtale for leveranser av stålunderstell til Nordsjøen i perioden fram til 2020, ifølge en melding torsdag.

Det er ingen begrensninger på antall understell Statoil kan bestille som en del av alliansen. I første rekke inngår selskapene en intensjonsavtale om leveranse av to stålunderstell til Johan Sverdrup-feltet, som skal leveres sommeren 2017 og våren 2018.

- Det er veldig gledelig at vi i dag har inngått en avtale. Kværner har presentert en konkurransedyktig og god leveransemodell, sier Statoils informasjonsdirektør Jannik Lindbæk til DN.

- Konkurransedyktig avtale

Statoil har hatt dialog med flere andre leverandører før avtalen ble undertegnet, opplyser Lindbæk.

- Vi har da forhandlet frem en konkurransedyktig avtale med Kværner, sier han.

- Hvor mye har pris betydd?

- Det har naturligvis vært en viktig del av det som er fremforhandlet. Det har vært viktig å jobbet frem en god modell der både kvalitet og pris er konkurransedyktig, svarer Lindbæk.

Aktivt

De siste par årene har norske offshoreverft tapt kampen om de store kontraktene til konkurrenter i land som Sør-Korea. Statoil har sagt at asiatiske verft er billigere enn de norske.

I midten av mai skrev DN at offshoreverftet Kværner Verdal igjen satt med tom ordrebok. Rundt 600 personer sto dermed i fare for å miste jobben. Den nye rammeavtalen kan bety at arbeidsplassene er reddet i denne omgang.

Statoil har jobbet aktivt for å styrke de norske leverandørenes konkurransekraft, ifølge Lindbæk.

- Dette blant annet gjennom industrisamarbeidet i KonKraft, men også gjennom direkte kontakt med leverandører. Vi har jobbet for forenkling, tilrettelegging og for å bringe kostnadene ned. I dag ser vi at dette har gitt resultater, sier han og fortsetter:

- Vi er selv opptatt av å styrke vår konkurransekraft og jobber aktivt med det. Vi har derfor vært opptatt av at også leverandørindustrien tar de nødvendige grep for å sikre at de er internasjonalt konkurransedyktige, sier Lindbæk.

Viktig for Statoil

Ifølge informasjonsdirektøren har prosessen pågått «over tid», uten at han ønsker å gå inn i detaljene rundt forhandlingene.

Han understreker videre at avtalen er viktig for Statoil.

- Avtalen gir viktig kapasitet med tanke på Johan Sverdrup-utbyggingen, men også for andre oppgaver på norsk sokkel, sier Lindbæk.

- Avtalen gir grunnlag for et godt og langsiktig samarbeid med Kværner Verdal, samtidig som det gir oss den nødvendige frihet til å sikre at vi til enhver tid kan ha konkurransedyktige betingelser med tanke på våre leverandører, sier han.

Statoil og Kværner avholder pressekonferanse torsdag morgen klokken 09.15.

Følg Statoil-aksjen her.
Følg Kværner-aksjen her.

Les også:
Asia i dag: Asiatisk utlånsfest i Australia
- Jeg vil ha lite tiltrekkende, korte folk
Spår tidenes korteste levetid på børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.