De ekstreme utslagene i energimarkedene etter krigsutbruddet i Ukraina tidligere i år fører til at den norske oljekjempen Equinor leverer nok et rekordresultat – det tredje på rad.

Equinor fikk et justert driftsresultat på hele 18 milliarder dollar i første kvartal, eller 169 milliarder kroner. Det overgår altså den forrige rekorden som ble satt i fjerde kvartal på 132 milliarder kroner. På forhånd forventet analytikerne et resultat på 17,1 milliarder dollar, ifølge gjennomsnittet av estimatene som selskapet selv samler inn før publisering av hver kvartalsrapport.

– Vi leverer svært sterke finansielle resultater i et kvartal preget av høye olje- og gasspriser, sier konsernsjef Anders Opedal på en pressekonferanse torsdag morgen på selskapets kontor på Fornebu.

Equinor-aksjen falt tidlig i handelen på Oslo Børs, og var nede 2,5 prosent på det meste, før den snudde til pluss og var opp 1,6 prosent ved lunsj-tider. Oljeprisen stiger også kraftig onsdag formiddag.

Nedskrivninger på ti mrd. i Russland

– Invasjonen av Ukraina står som et mørkt øyeblikk for Europa, og våre tanker går til alle som lider under konsekvensene av den brutale krigen. Etter å ha hatt virksomhet i Russland i tre tiår, anså vi situasjonen som uholdbar, og besluttet raskt å stoppe nye investeringer i landet og starte prosessen med å trekke oss ut av Equinors russiske joint ventures, sier Opedal i kvartalsmeldingen.

– Uttrekningen fra Russland påvirker våre ansatte, og fører til nedskrivninger av våre eiendeler i landet dette kvartalet, sier Opedal.

Av rapporten fremgår det at Equinors nedskrivninger i Russland beløper seg til 1,08 milliarder dollar, tilsvarende ti milliarder kroner. Tidligere hadde selskapet oppgitt bokførte verdier på 1,2 milliarder dollar ved slutten av fjoråret, og sagt at alt kan være tapt.

Ingen ny utbytteøkning

Da Equinor presenterte tallene for forrige kvartal, i februar, slo selskapet til med en saftig utbytteøkning til aksjonærene.

Det ordinære utbyttet ble økt fra 18 til 20 cent per aksje i kvartalet, og på toppen foreslo styret et ekstraordinært utbytte på samme beløp i fire kvartaler fremover. Og i tillegg skal tilbakekjøpsprogrammet økes til inntil fem milliarder dollar for 2022, langt over tidligere planer. Slike tilbakekjøp er en annen måte å betale aksjonærene på, ved å slette aksjer og øke verdien per aksje.

Noen analytikere så for seg at det kunne være rom for større utbetalinger til aksjonærene etter første kvartal, men Equinor holder seg til sine utbytteplaner til tross for nok et rekordresultat.

Selv om selskapet bader i penger – og har hårete mål for opptrapping av investeringer i fornybar energi og andre lavkarbonløsninger – varslet konsernsjef Anders Opedal kapitaldisiplin etter forrige kvartal. Og «kapitaldisiplin» er et ord som kommer tilbake i dagens pressemelding.

– Vi bygger robusthet, sier Opedal på pressekonferansen.

– Med dette opprettholder vi en god balanse, der vi investerer i energiomstillingen samtidig som vi leverer en attraktiv kapitaldistribusjon til våre aksjonærer, legger han til.

Det får konsekvenser for gjeldsgraden til selskapet, som går dypere inn i negativt terreng – en god illustrasjon på den helt ekstraordinære situasjonen selskapet befinner seg i. Ved utgangen av kvartalet var gjeldsgraden på -22,2 prosent, ned fra negative 0,8 prosent tre måneder tidligere.

Equinor sitter nå på vanvittige 21 milliarder dollar i kontanter og lignende midler – opp over 50 prosent opp på tre måneder.

Vanvittige priser

Situasjonen i det europeiske gassmarkedet var allerede svært tilspisset da Russland gikk til angrep på Ukraina i slutten av februar. Et par uker senere nådde europeiske gasspriser sitt høyeste nivå noensinne, med det som tilsvarte over 600 dollar per fat i oljeekvivalenter, basert på frykt for at russisk gasseksport skulle bli hindret eller stoppet. Oljeprisen gikk på et tidspunkt til 139 dollar per fat, det høyeste siden 2008.

Begge har falt tilbake siden, spesielt gassprisen, men holder seg på høye nivåer historisk sett. Energiprisene har vært svært høye siden i høst, og det gjelder også kull og strøm.

Equinors norske virksomhet klarte i første kvartal å realisere en oljepris på over 100 dollar fatet, opp fra nærmere 78 dollar fatet i foregående kvartal.

Norge er Europas største leverandør av gass etter Russland, og selskapene på norsk sokkel, med Equinor i førersetet, har sammen med myndighetene satt i verk en rekke tiltak for å maksimere eksporten siden i høst.

De siste ble innført forrige måned. Økte produksjonstillatelser skal sørge for at Norge kan opprettholde bortimot samme eksportnivå i sommerhalvåret som i vinterhalvåret. Vanligvis synker produksjon og salg av gass i denne perioden på grunn av lavere etterspørsel i varmere vær, og oljeselskapene benytter anledningen til å gjøre vedlikehold på plattformer og andre installasjoner.

Equinor produserte 2,11 millioner fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal, ned fra 2,17 millioner i samme periode i 2021. Men på norsk sokkel økte produksjonen med fire prosent, inkludert en økning av gassproduksjonen på ti prosent.

Norge som land tjener også rått på de høye råvareprisene. I mars eksporterte vi gass for rekordhøye 112 milliarder kroner, og over 160 milliarder i petroleum totalt sett.

– Med en energikrise i Europa er Equinors viktigste prioritering å sikre pålitelige og trygge leveranser. Sterk drift og god regularitet ga høy produksjon i kvartalet. Vi har optimalisert gassproduksjonen for å levere høyere volumer, og Hammerfest LNG er i rute til trygg oppstart den 17. mai, sier Opedal.

Han refererer her til Melkøya-anlegget, som har vært nede siden september 2020 på grunn av en brann, og dermed ikke har kunnet levere flytende gass til et historisk sterkt marked i hele denne perioden. Analytiker Teodor Sveen-Nilsens siste anslag er at det har ført til en smell for selskapet på 20 milliarder kroner.

Opedal vil fortsatt ikke bidra med noen offisielle tall på tapene dette har forårsaket, men erkjenner onsdag at det er «betydelig.»

Fornybar i minus

Mens olje – og gassaktiviteten til Equinor tjener mer penger enn noensinne, taper fornybardelen penger. Minus ti millioner kroner ble det justerte resultatet i første kvartal i år. Fornybardelen preges av en rekke nye prosjekter som ennå ikke er kommet i drift, som på østkysten av USA og i Skottland.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.