Olje- og energiminister Terje Aasland forventer ny rekord for leveransene av norsk gass gjennom rørledninger til Europa i år, sier han på Sandefjord-konferansen mandag.

Aasland bekrefter med det antagelsene til analytikere og andre observatører om et nytt toppnivå på leveransene, basert på de ekstraordinære tiltakene som er tatt på norsk sokkel den siste tiden for å maksimere eksporten og møte den store etterspørselen i Europa så godt det lar seg gjøre.

– Europa trenger oss kanskje mer nå enn noen gang tidligere, sier Aasland mandag – og legger frem nye anslag for eksporten som er utarbeidet at Oljedirektoratet.

– Europa trenger oss kanskje mer nå enn noen gang tidligere, sier olje- og energiminister Terje Aasland på Sandefjord-konferansen.
– Europa trenger oss kanskje mer nå enn noen gang tidligere, sier olje- og energiminister Terje Aasland på Sandefjord-konferansen. (Foto: Elin Høyland)

Litt Melkøya – mest tiltak

I alt forventer myndighetene nå at det blir eksportert 122 milliarder nå kubikkmeter gass fra Norge i år, inkludert volumer med flytende gass fra Melkøya-anlegget, som starter opp igjen i mai.

Basert på tall fra Equinor, kan man regne med maks 3,5-4 milliarder kubikkmeter fra Hammerfest LNG på Melkøya, som prosesserer gass fra Snøhvit-feltet, i år. Det tilsier at selve røreksporten, som utgjør det aller meste av gasseksporten til Norge, kan komme til å slå rekorden på 117 milliarder kubikkmeter fra 2017.

– Noe skyldes Snøhvit, og at Melkøya kommer i drift igjen. Men det meste handler om strategiske justeringer. Og jeg tror at neste gang vi møtes i Sandefjord, antar det blir i januar, så er det nok sånn at vi kan si at vi har slått rekorden fra 2017, sier Aasland på konferansen, som egentlig heter Olje- og energipolitisk seminar, og som vanligvis organiseres i januar.

En gasseksport på 122 milliarder kubikkmeter tilsvarer en økning på åtte prosent i forhold til fjoråret. Det er seks prosent mer enn det OD anslo i sine årlige prognoser som ble presentert i januar.

Det er imidlertid noe mindre enn anslagene som er brukt av for eksempel Rystad Energy – men på linje med det sjefen for røroperatøren Gassco, Frode Leversund, sa til DN i forrige måned.

Senest i mars kom nye, økte tillatelser for gassproduksjon for flere av Equinors store felt på norsk sokkel. Det kommer i tillegg til flere tiltak for å produsere gass på bekostning av olje. Myndighetenes uttalte mål er å opprettholde eksportnivået fra vinterhalvåret også gjennom sommerhalvåret, der det vanligvis reduseres på grunn av lavere etterspørsel.

Dersom det kommer nye søknader om ytterligere tiltak fra selskapene, skal departementet behandle dem så raskt som mulig, understreket Aasland.

Norge og oljeselskapene på norsk sokkel tjener enorme summer på den høye eksporttakten og de historisk svært høye prisene. Equinor rapporterte nok et rekordresultat forrige uke for første kvartal, mens Norge som helhet eksporterte gass for elleville 112 milliarder kroner i mars. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.