Johan Sverdrup-utbyggingen anslås å koste 160 til 190 milliarder kroner, melder Kjell Inge Røkke- og Aker-dominerte Det norske oljeselskap mandag. I mars ifjor anslo Johan Sverdrup-partnerne utbyggingskostnaden til 170 til 220 milliarder kroner.

Økonomiprofessor og tidligere Statoil-sjeføkonom Klaus Mohn mener nyheten er oppløftende:

- Det er gledelig å se at arbeidet med forbedringer og kostnadsreduksjon nå bærer frukter. Dette tyder på omstillingen er i full sving på selskapsnivå, sier han.

- Overrasker

Aksjeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities er enig i at kostnadskuttene gir grunn til optimisme.

- Oljeselskapene overrasker med sin omstillingsevne - og tåler en stadig lavere oljepris. Industrien er i ferd med å tilpasse investeringer til en oljepris på 50 til 60 dollar fatet, sier han og legger til at det riktignok er langt til dagens nivå på rundt 30 dollar fatet.

Professor Mohn understreker at flere kutt skal innarbeides i de norske utsiktene som følge av det siste fallet i oljeprisen. 

- Det vil gjøre at investeringsutsiktene blir ytterligere svekket, både for i år og neste år. Dette innebærer at nedbemanningene vil fortsette gjennom inneværende år, sier han.

Som forventet

Det norske oljeselskap falt markert på Oslo Børs ved åpningstid mandag. I skrivende stund stiger aksjen med omlag 0,70 prosent.

Markedet har vært tynget i kjølvannet av løftede Iran-sanksjoner - en nyhet som sendte oljeprisen til det laveste nivået siden 2003.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus lar seg ikke imponere av nedjusteringen av utbyggingskostnadene til Johan Sverdrup-feltet.

- Her har man en nedgang på mellom 10 og 15 prosent. Dette burde man egentlig kunne forvente. Det ville vært skuffende om selskapet ikke fikk til det i dagens situasjon, sier han.

Kan redusere mer

Det norske oljeselskap mener det er ytterligere potensial for å redusere kostnadene på Johan Sverdrup, både for første og andre fase av prosjektet, skriver TDN Finans.

- Det vi har sett av reduksjon er relatert til kvantum og markedsrater på kontrakter. Jeg ser ingen grunn til at det markedet plutselig skal komme mot oss og det er flere kontrakter som gjenstår, sier han til TDN Finans.

Det norske er partner med 11,5733 prosent av det som vil bli norgeshistoriens største industriprosjekt, der Statoil er operatør.

Les også:

OECD: Boligpriskollaps vil kutte forbruket  

- Markedene er på kanten av et stup

- Naivt å tro at dette ikke vil få ringvirkninger

Se DNtv: Dette skal du se etter på visning

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.