I midten av desember meldte den amerikanske oljeservicekjempen Halliburton at de planla å kutte 1.000 arbeidsplasser i virksomhetene på den østlige halvkule.

Les: Oljeservicegigant kutter 1000 stillinger

Tirsdag viser det seg imidlertid at kuttene blir syv ganger større. Det er imidlertid fra Baker Hughes, oljeserviceselskapet Halliburton kjøpte i november, stillingene forsvinner.

Ifølge the Financial Times må hele 7.000 stillinger bort fra Baker Hughes.

Bakgrunnen for kuttene er svekkelsen i etterspørselen etter olje, og det påfølgende kraftige fallet i oljeprisen fra ifjor sommer.

Total kutter 10 prosent

Tirsdag melder også den franske olje- og gassgiganten Total at det skal gjøres betydelige kutt. Investeringskostnadene i hele gruppen skal barberes med ti prosent i år, og samtidig skal det selges eiendeler for milliarder av dollar, ifølge ft.com.

Farten gires opp i selskapets spareplan. Blant annet skal det kuttes i leteaktivitet og utvikling i den britiske delen av Nordsjøen, oljesand i Canada og i de modne  feltene i afrikanske stater som Gabon og Kongo.

ConocoPhilips har tidligere meldt at de kutter sine investeringskostnader med 20 prosent.

Syv prosent ut fra Schlumberger

De store oljeselskapene har ifølge FT.com gitt klar beskjed om at de sender regningen for det massive oljeprisfallet til sine underleverandører, oljeserviceselskapene.

Før helgen ble det kjent at verdens største oljeserviceselskap kutter 9.000 jobber: Schlumberger kutter 9000 jobber

Lavere råvarepriser og utsikter til lavere inntekter fra leting og produksjon i 2015 er årsaken til at rundt syv prosent av arbeidsstokken er på vei ut døren.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.