Aksjeanalytiker i Pareto, Trond Omdal.
Aksjeanalytiker i Pareto, Trond Omdal.
Selv om Statoil kutter kostnader og øker produksjonen, rammes selskapet av motvind fra alle kanter.

Fredag duppet prisen på nordsjøolje en periode under 55 dollar fatet, det svakeste nivået siden 2. april. På børsen har aksjekursen falt med 15 prosent siden mai. Aksjeanalytikerne forventer ikke akkurat fete tall når Statoil-sjef Eldar Sætre tirsdag legger frem andrekvartalsresultatet.

– Både olje- og gassproduksjonen er opp. Til tross for det vil driftsresultat falle nesten 40 prosent til 20 milliarder kroner fordi oljeprisen er ned 50 prosent fra ifjor, sier aksjeanalytiker Trond Omdal i Pareto.

Spøker for utbyttet

Flere aksjeanalytikere mener Statoil vil slite med å opprettholde utbyttet dersom oljeprisen blir liggende på 55 dollar fatet. Riktignok har selskapet lovet å holde oppe de kvartalsvise utbytteutbetalingene i år, og indikert at selskapet også kan klare det til neste år med en oljepris på 60 dollar fatet. Omdal tror det kan holde hardt. Et utbytte på 1,8 kroner per aksje i kvartalet tilsvarer 23 milliarder kroner til aksjonærene på årsbasis.

– Med en oljepris på 50–55 dollar fatet vil kuttene komme i 2016, sier Omdal.

– Aksjekursen har falt de siste månedene, og det kan tyde på at investorene frykter redusert utbytte fra Statoil, sier han.

Også analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken stiller spørsmål ved Statoils evne til å opprettholde utbyttet med dagens oljepris.

– Det er ganske stor forskjell på 55 og 60 dollar, sier hun.

– Hvis oljeprisen skulle bli liggende så lavt til 2017 og 2018, må Statoil kutte investeringene med 5–7 milliarder dollar hvert år for å opprettholde utbyttet. Da snakker man nesten om halvparten av investeringsnivået man trodde på. Holder Statoil på sånn, vil produksjonen falle, sier hun.

– Så Statoil vedder egentlig på at oljeprisen snart skal stige igjen?

– Til de grader. Og det tror vel nesten alle, svarer Gjøen.

Svakt så langt

For tiden er det lite som tyder på at oljeprisen vil stige med det første. Saudi-Arabia pøser på med olje og rapporterte nylig skyhøye 10,6 millioner fat i dagproduksjon. Samtidig pumper Irak nå opp 4,1 millioner fat til dagen, kraftig opp fra bunnivåene etter krigen.

På toppen kan Iran komme inn med nye oljevolumer dersom atom-avtalen med Vesten blir stadfestet og eksportsanksjonene heves. Det som trekker i motsatt retning er at amerikanske produsenter av skiferolje begynt å bremse boreaktiviteten. Omdal tror at dagproduksjonen kan falle med rundt 100.000 fat måned for måned i USA på dagens prisnivå.

Alt i alt mener han likevel verden kommer til å være overforsynt med olje til langt uti neste år dersom ikke Saudi-Arabia begrenser produksjonen.

Krever kutt

Statoils egne ansatte er bekymret over pengestrømmen ut av selskapets kasse. Fagforeningen YS krever halvering av utbyttet.

– Vi har rådet dem til å gå ned på det halve for å beholde litt av handlingsrommet, sier hovedtillitsvalgt Bjørn Asle Teige.

Han noterer seg at flere av selskapets utbyggingsprosjekter er både forsinkede og fordyrede. Han mener selskapet kan leve med utbyttekutt, og viser til at andre selskaper i bransjen allerede har tatt dette steget.

– En ser at aksjekursene stuper når en kutter utbytte, men det får en leve med. Det nevnes nesten hver dag at det er overtilbud av olje. Oljeprisen er ned med 20 prosent på noen uker. Jeg husker at man i Statoil for en stund siden laget oljeprisscenarioer en kalte for «the good, the bad and the ugly». Dette er verre enn «the ugly».

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Produksjonskrigen er i gang

 
Analytikere venter svakere resultat fra Statoil


Advarer om rusede arbeidere i Nordsjøen