Fredag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond, også kjent som oljefondet, i 2013.

I en kronikk i fredagens utgave av Dagens Næringsliv skriver Jensen at hun vil legge ned Etikkrådet, som i dag anbefaler hvilke selskaper Oljefondet bør investere i.  Hun vil nå overføre ansvaret til Norges Bank.

- Dagens tredelte organisering av arbeidet mellom Finansdepartementet, Norges Bank og Etikkrådet er ikke optimal, skriver finansminister Siv Jensen i innlegget, som ble publisert torsdag klokken 22.00.

- Vi foreslår at Norges Bank både skal få ansvar for eierskapsutøvelsen og utelukkelsesmekanismen, mens det fortsatt skal være en politisk beslutning å bestemme mandatet til Norges Bank og kriteriene for utelukkelser, skriver Jensen videre.

Les hele innlegget her (krever abonnement).

Beslutningen er i tråd med anbefalingen fra Strategirådet. Utvalget, som er oppnevnt av Finansdepartementet, foreslo ifjor høst å legge ansvaret for boikott av selskaper til Norges Banks Hovedstyre.

Fredagens nyhet vil etter all sannsynlighet vekke reaksjoner.

Leder Ola Mestad i Etikkrådet sa til DN forrige måned at det vil bli vanskelig å utføre jobben han gjør i dag, hvis rådet havner under Norges Bank.

- Da Etikkrådet ble etablert var grunntanken at det skulle være uavhengig. Det er ingen andre fond i verden som har et så grundig etikkråd som i Norge. Og det er ingen andre som er mer geniale. Men hvis vi underlegges Norges Bank, blir vi som andre fond, sa Mestad.

 

Les også:
DNB-direktør: - Rentekuttet var riktig
- Viktig å minne om at næringen vil ha et langt liv
Tjener 30 ganger mer på nordmenn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.