Torsdag kveld kom meldingen fra Norges største bank, DNB, om at den kutter boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng.

Dette skjer etter at flere andre norske banker de siste ukene har satt ned sine lånerenter.

- Vi vurderer hele tiden vår konkurransekraft i markedet. Flere banker har justert rentene sine og vi vil til enhver tid være trygge på at vi er best på pris, sier konserndirektør Trond Bentestuen til DN.

- Var dagens rentekutt nødvendig?

- Vi mener det var riktig gitt dagens markedsforhold, svarer Bentestuen.

- Jeg forholder meg til den konkurransen jeg møter i markedet hver dag og bruker derfor sjeldent ordet nødvendig. Jeg legger vekt på om det er riktig eller galt. Nå er det riktig for oss for å styrke konkurransekraften vår, legger han til.

Bygger kapital

DNB har den siste tiden fått mye kritikk for å tjene fett på bankens økte rentemarginer (differansen mellom utlåns- og innlånsrente).

Det er ett år siden Bjerke lanserte et «spleiselag» i banken der alle måtte bidra for å møte nye kapitalkrav. Eierne i form av lavere utbytte, kundene i form av høyere renter på utlån og de ansatte i form av kostnadskutt.

- Vi må bygge 40 milliarder i ny kapital og det skal vi klare. Rentekuttet er ikke en vurdering av det, men de prisene som er i markedet og som vi må forholde oss til, sier Bentestuen.

Nå får noen innskuddsprodukter lavere rente, mens andre får høyere rente, heter det i meldingen fra banken. Hvilke utslag torsdagens rentejusteringer får på marginene, er usikkert.

- Vi kommuniserer ikke effekt på marginer, understreker Bentestuen torsdag.

- Først ute

Tidligere på dagen meldte både Skandiabanken og Nordea at de kutter renten på boliglån.

Samme uke har både Storebrand Bank og Sparebanken Vest gjort det samme, mens SpareBank 1 SMN kuttet renten allerede i forrige uke.

Bentestuen viser i den sammenheng til at DNB allerede i januar satt ned renten på boliglån i bankens Akademikerne-avtale med 20 basispunkter.

- Ut i fra den siste uken er det noen som ligger foran oss, men sånn sett var vi faktisk den første banken til å kutte renten, sier han.

Les også:
Overrasket over sterk vekst: Tror fortsatt på boligprisfall
- Viktig å minne om at næringen vil ha et langt liv
Tjener 30 ganger mer på nordmenn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.