Exxonmobil er blitt det første av verdens ”superstore” oljeselskaper som får ha virksomhet i Kurdistan, i en utvikling som oppfattes som en stor tillitserklæring til den halvt selvstyrte irakske regionen, men som kan utløse en reaksjon i Bagdad.

Det skriver Financial Times fredag.

Exxon, som er verdens største oljeselskap, inngikk i forrige måned kontrakter med regionsregjeringen for Kurdistan (KRG) for boring etter olje og gass i seks blokker i regionen, får avisen opplyst av en rådgiver for KRG.

-KRG har de seneste månedene vært i drøftinger med en rekke større oljeselskaper. Dette førte til den nylige avtaleinngåelsen med Exxonmobil for boring i seks blokker, sier Michael Howard, rådgiver for KRG, til avisen.

Iraks sentrale myndigheter er informert om avtalen, ifølge en annen person som er kjent med situasjonen. Exxonmobil avviste å gi noen kommentar.

- Det at verdens største oljeselskap går inn er en kjempebekreftelse for regionen. Det bekrefter på at det DNO har sagt i mange år er riktig, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic Securities til E24.

Uavhengige olje- og gasselskaper, inkludert amerikanske selskaper som Marathon Oil og Hess, har strømmet til Kurdistan de seneste årene, tiltrukket av regionens relativt uutnyttede petroleumsressurser.

Hittil har imidlertid verdens superstore selskaper, som Exxon, BP og Shell, avholdt seg fra å inngå kontrakter med KRG, av frykt for å fiendtliggjøre Bagdad, som har sagt at kontraktene antas å være ulovlige.

Exxonmobils overraskende beslutning vil kunne utløse krav fra enkelte politiske fraksjoner om at selskapet skal fratas sin betydelige posisjon i Irak.

Folk med kjennskap til avtalene sier at Exxons beslutning om å inngå kontrakter med KRG vil kunne vise seg å være en katalysator for regionen, skriver FT.

Det har lenge vært økende forventninger om at en ny hydrokarbonlov, med deling av inntekter, skal kunne inngås innen utgangen av året. Iraks statsminister Nouri Maliki og KRGs statsminister Berham Salih, møttes i Bagdad i forrige måned og avtalte enten å tilpasse hydrokarbonloven av 2007 som avtalt av alle politiske fraksjoner, eller å implementere loven som den er, erklærte representanter for partene på det tidspunkt.

DNO-aksjen stiger 19 prosent til børsåpningen.

<b>RAK stanser boring av omstridt brønn</b>

<b>DNO vil erobre Arabia</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.