Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets frykter at internasjonal uro skal drive oljeprisene opp på et nivå som ikke er bærekraftig over tid.

I sommer har markedets oppmerksomhet vekslet mellom å rette seg mot Russland/Ukraina-konflikten og situasjonen i Irak. Akkurat nå øker presset fra begge steder, mener Saltvedt.

- Du får en slags dobbel effekt, sier hun og fortsetter:

- I tillegg kommer Libya, som hele det siste året har bidratt til et stramt oljemarket. Der har ikke bedringen som var ventet kommet likevel. Så for øyeblikket ser det ikke så bra ut.

Kan dempe veksten

Prisene på oljekontrakter stiger litt torsdag morgen, og dagens pris per fat nordsjøolje ligger på rundt 105 dollar.

For Norge betyr økte oljeprisen mer penger i statskassen. Saltvedt understreker at konsekvensene er mer negative på sikt.

- Høye olje- og gasspriser kan legge en demper på veksten i Europa, som er vår nærmeste handelspartner. På veldig lang sikt kan det også føre til at etterspørselen etter olje faller, sier oljeanalytikeren.

Hun mener den globale økonomien kan tåle en periode med oljepriser over dagens nivå. Mer kritisk blir det imidlertid dersom man begynner å nærme seg 115-120 dollar fatet, hevder Saltvedt.

Økte sanksjoner

Etter at det ble innført sanksjoner mot Russland, steg oljeprisen med rundt én dollar.

Onsdag meldte Nato at en kampklar styrke på 20.000 soldater sto klar på grensen mellom Ukraina og Russland. Aktører i markedet spekulerer på om verdenssamfunnet vil svare med å øke sanksjonene ytterligere.

- De langsiktige konsekvensene av økte sanksjoner kan være at det blir vanskeligere å bygge ut nye felt i Russland, noe man er helt avhengig av for å opprettholde produksjonen, sier Saltvedt og fortsetter.

- På kort sikt kan Russland svare med å begrense olje og gassen som flyter til Europa. Og de står tross alt for 30 prosent av importen til EU.

Stiger på risiko

Oljeanalytikeren understreker at verken situasjonen i Russland eller Irak enn så lenge ikke har påvirket strømmene så mye.

- Det er mer risikoen som gjør at prisene stiger, påpeker hun.

Saltvedt viser videre til at det den siste tiden har vært noe stille rundt Irak.

- Andre ting har tatt oppmerksomheten litt bort, men vi ser at konflikten fortsetter, sier hun.

I helgen tapte de kurdiske styrkene flere områder til ISIL  (Den islamske staten i Irak og Levanten), som også har også har tatt kontroll over Mosul-dammen - Iraks største demning (se fakta nederst i saken).

- ISIL begynner også å få kontrolll på oljefelt på syrisk side og øker presset mot kurderne. Det har konsekvenser på markedet ettersom Irak var én av de nasjonene som skulle bidra til vekst i oljemarkedet fremover, sier Samtvedt.

-  Nå ser det skummelt ut. Det er få oljeselskaper som ønsker å starte noe nytt med den konflikten som er gående, sier hun.

Fare for oppløsning

Usikkerheten bærer ikke minst preg av at det er en muligheten for total oppløsning av Irak. Sverre Lodgaard, seniorforsker ved NUPI, Norsk Utenrikspolitisk Institutt, viser til at Irak nå er «de facto» delt i tre:

Kurdistan i nord, Shia-delen fra Bagdad og sørover og den islamske staten i vest og nord.

- Dette kan føre til den første større revisjonen av grensedragningen fra 1916. Hvis dette formaliseres i et delt Irak, vil det antagelig begynne med at kurderne etablerer seg som egen stat. Det som er mest usikkert, er fortsettelsen i det vestlige og nordlige Irak, med den islamske staten, sier Lodgaard.

- Men så er det også slik at mange stater i regionen og internasjonalt fortsatt vil at Irak skal være samlet. Den islamske staten har fått bjellene til å ringe i ganske mange hovedsteder, ikke minst i Saudi-Arabia, sier han.

Les også:
Frykter løftebrudd fra Høyre
Slik får du solgt på rekordfart - uten å kutte prisen
- Lang, stygg reise  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.