Den foreslåtte redningsplanen for eiendomskonsernet Otium ble igår vedtatt av selskapets obligasjonslångivere. Samtidig ble konsernets resultatregnskap for fjoråret lagt frem. Det viser at Bryne-investoren Tore Lies konsern gikk på et tap på nær 450 millioner kroner etter skatt ifjor.

Det er ikke første gang Lie har hatt problemer med sine kreditorer. Da han bygde seg opp på 1990-tallet, var han nær ved å gå konkurs to

PUSTEROM. Eiendomsinvestor Tore Lie fikk igår godkjent redningsplanen for konsernet Otium. Foto:
PUSTEROM. Eiendomsinvestor Tore Lie fikk igår godkjent redningsplanen for konsernet Otium. Foto: (Foto: Alf Ove Hansen)
ganger. Under finanskrisen smalt det igjen, og nå har han nok en gang måtte forhandle med kreditorene.

Tore Lie var ikke tilgjengelig for kommentarer onsdag.

De store tapene i Otium-konsernet kommer etter store nedskrivninger av selskapets eiendeler:

  • Vetro Group (Otium Finans): 66 millioner
  • Parkkvartalet Oslo: 73 millioner
  • NRH Norge (næringseiendom): 27 millioner
  • Kragerø Utvikling: 35 millioner
  • Rentesikring: 75 millioner kroner

«Humper i veien»

Allerede i mars neste år er det hovedforfall på selskapets 100 millioner kroner store obligasjonsgjeld. For selskapets øvrige langsiktige rentebærende gjeld har Otium og Tore Lie forhandlet seg frem til en stand-still-avtale som utløper i september neste år. For å møte de kommende forfallene og bedre den stramme likviditeten, planlegges det et kraftig ryddesalg i konsernet. Store deler av eiendelene som ikke tilhører kjernevirksomheten innen boligbygging er for salg.

– Vi har allerede solgt eiendommer for 300 millioner kroner hittil i år. Vårt mål er å redusere totalbalansen med rundt én milliard kroner i år, sier finansdirektør Ketil Petterson i Otium-konsernet.

– Er det noen fare for at dette konsernet går over ende?

– Nei, det er det ikke. Det må være i det tilfellet at ting kommer ut av kontroll. Vi har regulert forholdet til bankkreditorer og nå til obligasjonslångivere. Sånn sett er det ingenting som truer konsernet Otium i dag.

– Hva er det som gjør at konsernet Otium hele tiden kommer i slike situasjoner?

– Det er den samme historien. Nå skrev vi ned Otium Finans med nesten 70 millioner. Det gjorde vi i 2012 også. Det har vært en lang, stygg reise. Vi er i en konsolidering og må rydde opp i gamle ting. Det er litt humper i veien.

– Er det ikke mer enn litt humper i veien når en er i brudd med lånebetingelsene og har en gjeld på over 1,5 milliarder kroner?

– Jo, isolert sett er det det. Det har vært utfordringer i endel år nå. Vi hadde en totalbalanse på 4,3 milliarder kroner ved inngangen til finanskrisen. Siden har vi arbeidet med å konsolidere virksomheten, sier Petterson.

Målet for Otium er en totalbalanse på 1,8 milliarder kroner ved utgangen av året.


Les også: Nær konkurs etter finanskrisen   (2011)
 

Tore Lie tapte så det sang - igjen (2009)
 

Landet med et brak  (2009)
 

- Nå er jeg god for en milliard   (2006)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.