Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår en oljepris på 112 dollar per fat i 2020 og 132 dollar per fat i 2040, i 2013-dollar, ifølge World Energy Outlook 2014-rapporten publisert onsdag.

Det tilsvarer en prisoppgang på henholdsvis 36 og 61 prosent fra dagens nivåer. I et dag omettes et fat nordsjøolje for omlag 82 dollar, et fall på nærmere 20 prosent siden før sommeren. Toppnoteringen i år ligger på 115 dollar fatet.

I 2013-rapporten estimerte IEA at oljeprisen vil stige gradvis til 128 dollar fatet i 2035, basert på 2012-dollar.

IEA anslår at den globale oljeetterspørselen vil stige med 14 millioner fat per dag og nå 104 millioner fat per dag i 2040.

I IEAs hovedscenario vil den globale etterspørselsveksten bremse markert, fra over to prosent per år over de seneste to tiårene til én prosent per år etter 2025.

Dette er et resultat av både energipriser og -politikk, og et skift i den globale økonomien mot tjenester og lettere industrisektorer.

Den globale etterspørselsdistribusjonen ventes å endre seg mer dramatisk, med praktisk talt flat utvikling i store deler av Europa, Japan, Sør-Korea og Nord-Amerika, og økende energibruk i resten av Asia, som ventes å utgjøre 60 prosent at det globale konsumet.

IEA fremhever det tidlige 2030-tallet som en milepælsperiode, da Kina vil går forbi USA og bli den største oljeforbrukeren i verden. I USA ventes oljeforbruket falle tilbake til nivåer man ikke har sett på flere tiår, men innen da har India, Sørøst-Asia, Midtøsten og Afrika sør for Sahara tatt over som de viktigste driverne for den globale etterspørselsveksten.

Det påpekes også at det kortsiktige bildet av et oljemarked med høy etterspørsel ikke burde tilsløre utfordringene fremover, ettersom man blir mer og mer avhengig av et relativt lite antall produsenter.

Ifølge IEA er de regionale oljetrendene rimelige distinkte. For hvert fat olje som ikke lenger brukes i OECD-land blir det brukt to fat i land utenfor OECD. Høyere oljeetterspørsel for bruk til transport og petrokjemikalier driver etterspørselen opp.

IEA mener det er nødvendig i gjennomsnitt å investere rundt 900 milliarder dollar pr år i oppstrøms olje- og gassutviklinger frem til 2030-tallet for å møte den ventede etterspørselen.

IEA ser en rekke faktorer som kan føre til at investeringene kommer inn lavere enn nødvendig. Det vises til kompleksiteten og kapitalintensiteten ved utvikling av dypvannsfeltene i Brasil, vanskelighetene ved å kopiere den nord-amerikanske skiferrevolusjon utenfor Nord-Amerika, uløste spørsmål rundt utsiktene til den kanadiske oljesandproduksjon, sanksjonene som begrenser Russlands tilgang på teknologi og kapital, og mest av alt, de politiske og sikkerhetsmessige utfordringene i Irak.

«Situasjonen i Midtøsten er et stort problem, gitt det økende avhengigheten av regionen for produksjonsvekst, særlig for asiatiske land», skriver IEA.

IEA venter at oljepriser på rundt 80 dollar fatet vil redusere driftsinvesteringene i USA med inntil 10 prosent i 2015.

- Disse prisnivåene, rundt 80 dollar, vil ha implikasjoner på oppstrømsplanene, tror vi, zsa sjeføkonom Fatih Birol i IEA på en pressekonferanse onsdag, melder Bloomberg News.

Les også:
Endrer på Helge Lunds lønnspakke
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.