Oljeprisene starter uken svakt ned, med WTI-kontrakten under 90 dollar for andre dag på rad rundt spekulasjoner om at Opec ikke vil kutte produksjonen sin for å korrigere markedsbalansen.

Brent-kontrakten faller for femte dag på rad i London, hvor fokuset har vært på hvor sannsynlig, eller snarere usannsynlig, det er at Opec-landene vil kutte produksjonen sin før kartellet møtes igjen 27.november.

Ifølge en ikke-navngitt kilde i et Opec-land i Midtøsten er det heller usannsynlig at produksjonen blir kuttet.

Samtidig viste offisielle tall i forrige uke at den amerikanske produksjonen er nær det høyeste nivået siden 1986.

- Olje ser ikke ut som et godt veddemål lenger. Produksjonen fortsetter å stige - dette oversvømmer markedet, mens etterspørselsbildet ser anemisk ut på en god dag, sier direktør i Strategic Energy & Economic Research, Michael Lynch, til Bloomberg News.

Over helgen har det også kommet rapporter om at splid internt i Opec har begynt å resultere i en priskrig. Sprekkene ser ut til å utvide seg, samtidig som urolighetene i Midtøsten tærer på politiske alliansene og produsentene kjemper for kunder blant oljeflommen fra USA og den tregere etterspørselen fra Asia.

- Ingen forteller andre om hva de driver med, sier en talsperson fra et av gulflandene til Wall Street Journal.

Uten å referere direkte til det, peker han på Saudi-Arabia, som i forrige uke kuttet den offisielle salgsprisen med en dollar for fjerde måned på rad - uten å konsultere de andre Opec-landene, som er normal praksis.

Manøveren overrasket mange markedsaktører, som ventet at saudierne tvert imot ville kutte produksjonen for å støtte prisnivået.

-Hvis medlemmene ikke samarbeider, som er sannsynlig, havner alle i trøbbel, og prisene vil falle ytterligere, sier en talsperson fra et annet av gulflandene til avisen.

Det er derimot ikke kun talspersoner fra gulflandene land som er misfornøyde med Saudi-Arabia som har dette synet.

- Det er en priskrig internt i Opec. Jeg har aldri sett landene så splittet som de er for øyeblikket, sier seniordirektør Amy Myers Jaffe ved Universitet i California, Davis, til Wall Street Journal.

Saudi-Arabias oljeminister Ali Al-Naimi foreslo under det seneste Opec-møtet at møtenes hyppighet bør reduseres til kun én gang pr år.

Ifølge en Opec-delegat avisen har snakket med, mener Naimi at det ikke noe poeng i å snakke, ettersom «alle gjør som de vil uansett».

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er fra fredag morgen til mandag morgen praktisk talt uendret på på 2,30 dollar per fat (2,32).

Et fat amerikanske olje WTI for levering i november er på  89,63 dollar mandag morgen, ned 11 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 1,27 dollar til 89,74 dollar per fat. Da Oslo Børs stengte fredag, lå kontrakten på rundt 90,00 dollar fatet.

Et fat nordsjøolje brent for levering i november ligger på 91,93 dollar mandag morgen, ned 38 cent fra forrige handledag, da kontrakten sluttet ned 1,11 dollar til 92,31 dollar per fat. Ved stengetid for Oslo Børs fredag, lå prisen på rundt 92,15 dollar per fat.

Brent spot for umiddelbar levering endte fredag kveld på 92,05 dollar per fat, mot 93,74 dollar foregående handledag.

Les også: Dollarløft demper oljeprisfallet
Dagens aviser på 1-2-3

  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.