Et oljeprisfall på ytterligere to dollar sender Oslo Børs markert ned og tynger et samlet europeisk børsmarked mandag.

Et fat nordsjøolje brent spot for levering i januar handles til omlag 67 dollar fatet, som er det laveste nivået på fem år.

Prisraset tilsvarer også en nedgang på over 40 prosent fra toppnivået på 115 dollar tidligere i år, og et fall på 35 prosent på tre måneder.

Oljeekspertene i Morgan Stanley tror ikke det stopper her.

Den amerikanske bank- og meglerkjempen anslår at oljeprisen kan falle til 53 dollar i snitt neste år, ifølge CNBC, som viser til en fersk oppdatering.

"Uten en intervensjon fra Opec blir risikofaktorene i markedet ubalansert med sannsynlig overkapasitet i andre kvartal 2015. Prisene er rigget for et fall i første halvdel av 2015", skrier analytikerne Adam Longson og Elisabeth Volynsky i rapporten som ble publisert sent fredag.

Meglerhusets basisscenario er imidlertid en oljepris på 70 dollar fatet i snitt neste år. Det er likevel en kraftig justering av tidligere anslag på 98 dollar fatet.

Prisfallet tiltok i styrke etter at Organiasjonen av oljeeksporterende land (Opec) nylig avstod fra å kutte i produksjonen, slik mange hadde ventet.

Bakteppet er en betydelig økt skiferoljeproduksjon i USA, som har veltet maktbalansen og handelsmønstrene i det internasjonale oljemarkedet.

Mens analytikere lenge har ansett Saudi-Arabia for "garantisten" for en oljeprisbunn på 100 dollar fatet, anklages verdens største oljeprodusent i dag for å gå bak ryggen på sine kartellmedlemmer. Dette angivelig ved å senke prisen til blant annet Kina og Australia.

Saudi oppfordret også i forkant av Opec-møtet de øvrige medlemmene om ikke å kutte i produksjonen, men å la markedet styre.

Det endrede klimaet har fått Morgan Stanley til å skjerpe barberbladene. Meglerhuset har kuttet kursmålene for nordsjøoljeprisen hele perioden 2015-2018, ifølge CNBC.

I verste fall kan oljeprisen falle til 43 dollar i andre kvartal neste år, for så å stige til 48 dollar i tredje kvartal, estimerer analytikerne.

"Med Opec på sidelinjen står oljeprisene for den største trusselen siden 2009. Uten intervensjon, vil fysiske markeder og priser står overfor alvorlig press, med andre kvartal 2015 som topp-punktet for et marked ute av ledd", konkluderer de.

Til tross at for svakere oljepris og lavere investeringer på sokkelen er dårlige nyheter for en samlet norsk offshore- og oljeservicebransje, nyter forbrukere og bedrifter som har fossilt drivstoff som en innsatsfaktor godt av prisfallet.

Mange av verdens ledende politiske institusjoner justerer sine økonomiske anslag, og satser på at fallende oljepriser vil føre til en samlet oppgang i verdensøkonomien,  skriver The Wall Street Journal mandag, ifølge TDN Finans.

Avisen fremholder at bakgrunnen for optimismen er forventninger om at lavere oljepriser vil være til fordel for husholdninger og produksjonsindustrien.

 

Les også: - Det kommer til å kreve noe av oss alle sammen. Det har ikke gått inn hos alle

  USA i dag: Advarer mot dollar-smell
Gasslekkasje på Snøhvit-anlegg
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.