Prisene ligger halvannen til to dollar høyere per fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte onsdag.

Sluttnoteringene onsdag er de høyeste for året, som følge av forventninger om at oljeproduksjonen i USA kan ha nådd toppen, og at etterspørselen på verdensmarkedet vil stige, skriver The Wall Street Journal.

Oljeproduksjonen i USA falt i forrige uke for andre gang på tre uker, og dette har ikke hendt siden januar, ifølge tall fra det USAs energiinformasjonstjeneste EIA onsdag.

Globale oljepriser har nå steget jevnt i nesten én måned, noe som snur opp-ned på enkelte analytikeres forventninger om at markedet ville fortsette å teste nye bunnivåer, skriver avisen.

Ved et vendepunkt

Det tyske råvarefondet Deutsche Enhanced Commodity Fund begynte i forrige måned å avvikle noen av sine salgsposisjoner i olje, ifølge porteføljeforvalter Darwei Kung.

Han fremholder at olje nå har mindre risiko for å gå inn i et fritt fall enn det andre råvarer har. Deutsche-fondet har fortsatt mindre penger plassert i olje enn det som anbefales i referanseindeksen, men olje er løftet opp til samme nivå som andre råvarer.

- Produksjonsveksten er dempet, og vi kan være ved et vendepunkt for hvor raskt veksten har gått, sier Kung til avisen.

De ukentlige tallene fra EIA viste også at oljelagrene i USA steg med 1,3 millioner fat i løpet av uken frem til 10. april, mens analytikere ifølge The Wall Street Journal hadde ventet en vekst på 3,6 millioner fat.

Til tross for optimismen som råder, advarer både Det internasjonale energibyrå IEA og flere analytikere mot utviklingen videre.

Utsiktene i oljemarkedet er i ferd med å bli «dystrere» som følge av rammebetingelser i «konstant endring». Rebalanseringen av markedet vil stadig kunne være i en tidlig fase, sa IEA onsdag.

Over 60

Prisdifferansen mellom kontrakter i Brent og WTI er det seneste døgnet om lag uendret, slik at Brent-premien torsdag morgen er på 5,40 dollar per fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

WTI 1. posisjon, som er maikontrakten, ligger på 56,41 dollar per fat torsdag morgen, opp 1 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 3,11 dollar til 56,40 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte onsdag, lå WTI-prisen på om lag 54,94 dollar per fat.

Brent 1. posisjon, som fra og med i dag er junikontrakten, noteres til 63,09 dollar per fat torsdag morgen, ned 23 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 3,12 dollar til 63,32 dollar per fat.

Prisen lå på om lag 61 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs onsdag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 63,11 dollar per fat, opp 41 cent fra onsdag, da prisen steg 2,54 dollar til 62,70 dollar per fat.

 

Les også på DN.no:

Spår oljepriser over 100 dollar fatet  

Nå er 15.000 oljejobber borte

Asia i dag: Kinas økonomiske modell for fall

USA i dag: Advarer mot boble i eiendom  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.