Nordsjøoljen Brent omsettes i morgentimene til om lag 90 cent lavere pris pr fat enn den gjorde da Oslo Børs stengte torsdag, mens svekkelsen i den amerikanske referanseoljen WTI er på vel halvannen dollar i samme tidsrom.

Oljeprisen står overfor sin lengste rekke av ukentlige svekkelser siden mars 1986, i en situasjon hvor Opec torsdag nedjusterte sine prognoser for etterspørselen etter sin olje, skriver Bloomberg News.

Produksjon

Dette føyer seg inn i rekken av tegn som tyder på at det vil ta tid før en får se slutten på det globale tilbudsoverskuddet som utløste fjorårets sammenbrudd i oljeprisene.

Opec anslo torsdag etterspørselen etter organisasjonens olje til 28,8 millioner fat pr dag i 2015, det laveste på tolv år. Samtidig opplyste organisasjonen at dets medlemsland produserte til sammen 30,2 millioner fat pr dag i desember.

-Det pågår et vidtrekkende, globalt pokerspill i oljemarkedet. Den første som blunker, taper. Opec har lyktes med sine kartellhandlinger i flere tiår nå, og det er klare tegn til at det ikke fungerer lenger. Deres makt over oljeprisen er sterkt utvannet, sier Michael McCarthy, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.

Venezuelas president Nicolas Maduro sa til en nasjonal tv-kanal torsdag at han arbeider med en koordinering med Opec- og ikke-Opec-land for å gjenopprette en «normalisering av prisene» de kommende ukene.

Maduro møtte Russlands president Vladimir Putin i Moskva torsdag, for å drøfte det globale oljemarkedet, i en situasjon hvor begge lands økonomier trues av prisfallet.

Prisene

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet økt med halvannen dollar, slik at Brent-premien fredag morgen er på 1,58 dollar pr fat for kontrakter med lik utløpsmåned.

Ved stengning på oljebørsene i London og New York 31. desember 2014 var Brent-premien på 4,06 dollar pr fat, mens den onsdag i denne uken var på 15 cent pr fat.

WTI 1. posisjon, som er februarkontrakten, er på 46,70 dollar pr fat fredag morgen, opp 45 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 2,23 dollar til 46,25 dollar pr fat.

Da Oslo Børs stengte torsdag, lå kontrakten på rundt 48,27 dollar fatet.

Brent 1. posisjon, som fra og med i dag er marskontrakten, ligger på 48,75 dollar pr fat fredag morgen, opp 48 cent fra forrige handledag, da kontrakten falt 1,23 dollar til 48,27 dollar pr fat.

Prisen lå på om lag 49,64 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs torsdag.

Brent spot for umiddelbar levering ble torsdag kveld handlet for 48,23 dollar pr fat, ned 1,49 dollar fra foregående handledag.

Les også:
Advarer mot Kina-sjokk
Bonusbråk i Lloyds
DNB venter fall i boligprisene: Dette er de skumle triggerne i boligmarkedet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.