Prisene på oljekontrakter stiger videre mandag morgen, etter å ha steget med opp imot to dollar pr fat fredag.

Prisen på nordsjøolje ligger rundt en og en kvart dollar høyere enn den gjorde da Oslo Børs stengte fredag.

Oppgangen har sammenheng med at kursen på dollar svekkes, og at markedet priser inn en høyere sannsynlighet for at Storbritannia vil stemme for å bli i EU, i folkeavstemningen torsdag, skriver The Wall Street Journal.

Forrige uke var tross oppgangen den svakeste for nordsjøoljen Brent siden begynnelsen av mai, med en samlet nedgang på 1,37 cent pr fat.

Bekymret for økt produksjon

Mange er bekymret for at høyere priser vil føre til økt produksjon, spesielt i USA, men oljehandlere er i hovedsak innstilt på ideen om at et langvarig tilbudsoverskudd vil forsvinne i løpet av året.

- Vi snakker om et balansert marked i andre halvår, sier Bart Melek, sjef for råvarestrategi i TD Securities i Toronto, til avisen.

Storbritannia går inn i den siste uken før folkeavstemningen om EU-medlemskap, som følges av regjeringer og investorer i hele verden, fordi det fryktes at en såkalt Brexit vil utløse betydelig uro på verdensmarkedene.

- Den viktigste faktoren denne uken, blir sannsynligvis valuta, spesielt som følge av usikkerheten rundt Brexit-avstemningen. Den bredt baserte oppfatningen at markedet vil komme i balanse innen utgangen av året, bidrar til en viss støtte. Oljepriser på over 50 dollar vil friste USAs skiferoljeprodusenter til å øke produksjonen, og det vil kunne legge et tak på prisene, sier Michael McCarthy, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til Bloomberg News.

Økt boreaktivitet

Amerikanske selskaper økte boreaktiviteten for tredje uke på rad, ved at tallet på aktive rigger steg med ni til 337, i løpet av forrige uke, ifølge data fra Baker Hughes fredag kveld.

Differansen mellom kontrakter i nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI har fra fredag morgen til mandag morgen falt med 8 cent, slik at Brent-premien mandag morgen er på 49 cent pr fat for kontrakter med samme forfallsmåned.

WTI 1. posisjon, som er juli-kontrakten, handles for 48,57 dollar pr fat mandag morgen, opp 59 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,77 dollar til 47,98 dollar pr fat.

Da Oslo Børs stengte fredag, lå WTI-prisen på 47,32 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er august-kontrakten, handles for 49,66 dollar pr fat mandag morgen, opp 49 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 1,98 dollar til 49,17 dollar pr fat.

Brent-kontrakten lå på 48,44 dollar pr fat da Oslo Børs stengte fredag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 49,64 dollar pr fat, opp 27 cent fra fredag, da prisen steg 2,45 dollar til 49,37 dollar pr fat.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Strateg: Dette skjer med kronen ved brexit

Kygo er blitt mangemillionær  

Asia i dag: Investeringsbehov på 400.000 mrd.

Unge sloss om butikkjobbene: 65.352 søkere til 1347 jobber dnPlus  (DN+)

Hotellmillionær Bill Wolsey (64) i Belfast frykter en brexit: – En brexit er fullstendig galskap dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.