Oljeprisene steg torsdag kveld til tross for at statistikk fra det amerikanske energidepartementet (DOE) torsdag viste at de amerikanske råoljelagrene steg med 7,7 millioner fat til 425,6 millioner fat i uken frem til 13. februar.

Til sammenligning var det ventet at lagrene ville være opp 3,6 millioner fat, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. Disse estimatene var imidlertid hentet inn før American Petroleum Institute onsdag kveld meldte om lagerøkning på 14,3 millioner fat.

Fredag stiger oljeprisen videre i påvente av Baker Hughes Baker Hughes' riggtelling for USA, ifølge The Wall Street Journal.

Bevegelsene i oljeprisen de seneste dagene understreker et økende skille mellom analytikere som mener at perioden med et sterkt overforsynt oljemarked er over, og de som mener at oljeprisen skal videre ned, skriver avisen.

De siste oljelagertallene viser at det fremdeles produseres for mye olje, selv om riggtellingen har vist et betydelig fall i antall rigger i drift de seneste ukene. Etterspørselen viser heller ikke tegn på å ta seg opp.

Analytikere Financial Times og Wall Street Journal har snakket med sier at riggtellingen kan være villedende, og at fall i denne ikke automatisk gir et korresponderende produksjonsfall.

Oljelagrene fortsetter å øke og overskuddstilbudet forverres av et sesongmessig fall i etterspørselen, vanligvis mellom februar og mars, når raffinerier stenger eller begrenser produksjonen for vedlikehold.

-Det store spørsmålet er når disse raffineriene settes i drift igjen, sier oljeanalytiker Michael Cohen i Barclays.

-Dersom global etterspørsel ikke tar seg opp, prosesserer du alle disse fatene og sender dem ut i en verden som ikke trenger dem, sier han til Wall Street Journal.

Ellers brøt forhandlingene mellom raffineri-eiere i USA og fagforeningen United Steel Workers sammen igjen natt til fredag etter at partene møttes for første gang på én uke. Streiken har nå vart i 20 dager, skriver Bloomberg News.

Differansen mellom kontrakter i Brent og WTI er det seneste døgnet utvidet med om lag 60 cent, slik at Brent-premien torsdag morgen ligger på rundt 8,90 dollar pr fat.

WTI 1. posisjon, som er marskontrakten, ligger på 51,64 dollar pr fat torsdag morgen, opp 0,48 dollar fra forrige handledag, da kontrakten endte ned 0,98 dollar til 51,16 dollar pr fat.

Da Oslo Børs stengte onsdag, lå kontrakten på rundt 50,00 dollar fatet.

Brent 1. posisjon, som er aprilkontrakten, ligger på 60,52 dollar pr fat torsdag morgen, opp 0,31 dollar fra forrige handledag, da kontrakten falt 0,32 dollar til 60,21 dollar pr fat.

Prisen lå på om lag 58,60 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs onsdag.

Brent spot for umiddelbar levering steg torsdag 0,78 dollar til 60,12 dollar per fat.

Les mer på DN.no:

Merker lite til oljenedtur

- Apple-bil i 2020

Merkel og Tsipras i samtaler før euromøte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.