Oljeprisene faller kraftig tirsdag kveld. Nordsjøoljen er ned over syv prosent til det laveste nivået på to uker.

I skrivende stund handles et fat nordsjøolje med levering om én måned til 30,60 dollar, en nedgang på over to dollar siden mandagens siste notering.
 

Tror på lave priser i lang tid

Toppsjef Ian Taylor i Vitol, som er verdens største uavhengige oljehandelsselskap, sier tirsdag at oljeprisene kan forbli lave over det neste tiåret.

- Det er vanskelig å se en dramatisk prisøkning, sier Taylor i et intervju med Bloomberg News.

Han ser for seg et prisbånd på mellom 40 og 60 dollar fatet i mange år fremover.

- Jeg kan se se for meg at det båndet vil vedvare i fem til ti år. Jeg tror det er en fundamental forskjell, sier Taylor.
 

Kan forbli under 100 dollar for alltid

Oljeprisen har falt med nær 75 prosent siden den nådde 115 dollar fatet sommeren 2014. I overskuelig fremtid mener Vitol-toppen det er lite trolig at prisen igjen vil returnere til over hundre dollar fatet.

- Man må tro at det er en mulighet for at man ikke nødvendigvis går tilbake over hundre dollar, du vet, noensinne, sier Taylor.

Taylor peker på at det allerede er for mye olje i markedet. I tillegg er Iran på vei tilbake med ytterligere tilførsel samtidig som veksten i fremvoksende økonomier viser tegn til å avta.

- Kina har forandret seg, sier Taylor.

Han medgir riktignok at landene i oljekartellet Opec og produsenter utenfor kartellet kan klare å bli enige om et kutt i produksjonen. Selv om han mener oddsene fremdeles ikke er i favør et kutt.

- Det heller trolig litt i mot, 60-40 i mot, men det er en reell mulighet, sier Taylor.

EIA venter lavere priser

Tirsdagens oljeprisfall tiltok i styrke etter at Det amerikanske energidepartementets statistikkorganisasjon EIA slapp sin månedsrapport tirsdag kveld.

I rapporten blir prisestimatene på både nordsjøolje og amerikansk WTI-olje kuttet. Nå venter EIA at nordsjøoljen i gjennomsnitt vil koste 37,52 dollar per fat i år. Forrige estimat var på 40,15 dollar per fat, melder Marketwatch.

Estimatet for den amerikanske referanseoljen WTI tas også ned. Nå venter EIA en gjennomsnittspris på 37,59 dollar per fat i år, mot tidligere 38,54 dollar per fat.

WTI-olje med levering om én måned handles til 28,14 dollar, ned rundt 1,50 dollar siden gårsdagens sluttnotering.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

- Frykten for «credit crunch» stiger

Frykten rir markedet

Analytiker om mulig oppkjøp: - Nå venter vi spent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka

 
Holmenkollmarsjen blir tøffere i år
Se de tøffe bakkene som venter årets deltakere etter at rennet ble flyttet til nasjonalanlegget i Holmenkollen på grunn av dårlige forhold i marka.
01:09
Publisert: