Baker Hughes' riggtelling for USA var opp 9 rigger til 440 på ukebasis og ned 423 rigger på årsbasis, meldte Baker Hughes fredag kveld, ifølge TDN Finans.

I fjor måtte oljeprisen ligge på over 60 dollar fatet før amerikanske skiferoljeprodusenter økte antallet aktive rigger. Nå ser det ut som at prisen som utløser økt produksjon er blitt betraktelig lavere, mener råvareanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop.

Schieldrop tror dette kan bety at oljeprisen holder seg på dagens nivå i tiden fremover.

Ettersom skiferoljeproduksjon er mer fleksible enn konvensjonell oljeproduksjon, tror Schieldrop at markedet inntil videre er balansert.

- Med mindre vi får brå og store utslag i balansen mellom tilbud og etterspørsel, forventer vi at oljeprisen vil være fanget i den amerikanske skiferfella, sier Schieldrop.

Lave renter

Oljeprisen har lenge ligget på rundt 50 dollar fatet, men falt kraftig forrige uke på uventede høye lagertall i USA. Nordsjøolje selges nå for litt over 46 dollar fatet. 

Schieldrop viser til den amerikanske skiferoljeproduksjonen:

- Om man legger til grunn en produktivitetsvekst på ti prosent årlig, kunne en tenke seg at den utløsende prisen skulle ligge rundt 54 til 55 dollar i år. Vi ser nå at antallet rigger i USA akselererer på oljepriser rundt 50 dollar fatet, sier han.

En mulig forklaring er at lave renter har gjort det lettere for amerikanske oljeprodusenter å hente inn kapital.

- Det er lav avkasting på veldig mange områder, for eksempel er sveitsiske renter negative helt ut på 50 års kurven. Ettersom amerikansk olje kan "hedges" (sikres mot prissvigninger red.anm) er avkastningen så godt som garantert om terminkontraktprisene når et visst nivå, sier Schieldrop.

Tror på 60 dollargrense

Oljeanalytiker i Nordea Markets, Tina Saltvedt, ser en annen mulig forklaring på at riggantallet øker på lavere priser enn i fjor.

- Det er en del felt og brønner som allerede er drillet, men ikke satt i produksjon. Det er disse som nå er blitt lønnsomme, sier Saltvedt.

Saltvedt tror det fortsatt kreves en oljepris på 60 dollar fatet for at helt nye felter skal settes i produksjon, mens priser over 50 dollar fatet vil gjøre allerede påbegynte felt lønnsomme.

Fører til pristak

Schieldrop tror på en snitt pris på 55 dollar fatet de neste 18 månedene.

Saltvedt tror også at oljeprisen er fanget.

- Tilbudet er blitt mer elastisk. På mellomlang sikt vil skiferoljeproduksjonen legge et tak på hvor høyt oljeprisen kan komme, sier Saltvedt.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Venter redningsaksjon av kinesiske banker

Lars (26) har gjort lynkarriere i Nike - og undrer seg over hvorfor så få nordmenn vil jobbe i utlandet

Slik kan du få høyere lønn

En hemmeligstemplet rapport i Jernbaneverket avdekker svakheter i beredskaps­analysen til 31 stasjoner og tunneler over store deler av landet: Hull i togberedskapen dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.