Kronen har denne uken blitt handlet til det sterkeste nivået mot euro på ni år. Torsdag ble den norske valutaen handlet så sterkt som 7,4399 kroner for en euro etter en brå og kraftig styrkelse.

- Et stort salgsbeløp av euronorske fikk kursen ned på et nivå som trigget utløsningen av automatiske posisjoner. Kursen kom helt ned i 7,44, før bevegelsen ble reversert, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i morgenrapporten fra DNB Markets.

Økt tro på rentekutt
Den kraftige styrelsen førte til en nedgang i renteforventningene i markedet. I det såkalte FRA-markedet, der markedetsaktørene stiller priser for tremåneders pengemarkedsrente frem i tid, falt rentene torsdag.

- Et tegn på aktørene i markedet ikke er like sikre på at Norges Bank vil la styringsrenten være uendret på 1,75 prosent i inneværende år, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets fredag.

Den sterke kronen øker forventningene om at Norges Bank kan komme til å kutte renten dersom den holder seg på dagens sterke nivåer eller går enda sterkere i tiden som kommer.

Venter lavere oljepris
- Den norske kronen har lenge vært sterk, som følge av en positiv rentedifferanse mot utlandet, god risikoappetitt og en økende oljepris, skriver Haugland i DNB-rapporten.

Hun tror imidlertid at kronen kan bli svekket i tiden som kommer som følge av at oljeprisen snur ned igjen.

- En stadig klatrende oljepris, drevet av en betydelig geopolitisk risikopremie, utgjør en trussel for vekstbildet. Uvanlig svak etterspørsel etter olje, både i USA og i eurosonen, kombinert med en sterk tilbudsside, gjør imidlertid at DNB Markets venter et fall i oljeprisen i vår. Det kan i så fall bidra til en svakere norsk krone, skriver Haugland.

Tror effekten avtar
Ida Wolden Bache i Handelsbanken venter imidlertid at kronen kan gå enda sterkere enn nivåene den er blitt handlet til denne uken. Men også hun peker på at effektene fra oljeprisen vil avta.

- Vi ser fremdeles for oss at kronen vil handle sterkt i dagene fremover, men at den positive effekten av en enda høyere oljepris etter hvert vil avta, skriver hun i rapporten fra Handelsbanken.

Fredag formiddag koster en euro 7,48 kroner, en dollar 5,59 kroner og et pund 8,83 kroner.

Les også:

<b>Goldman Sachs tror Olsen sliter med å stoppe kronerallyet</b>

<b>- Markedet blir «touchy» og nervøst</b>

<b>Krisesterk krone kan bli enda sterkere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.