Det norske oljeselskap vil i perioden 2020 til 2025 dra inn fem milliarder dollar etter skatt, rundt 40 milliarder kroner, skriver selskapet i presentasjonen på selskapets investordag.

Men det som har tynget aksjen den siste tiden, er hvordan selskapet skal klare å finansiere utbyggingen av Johan Sverdrup, som deretter skal gi denne formidable kontantstrømmen.

Analytikere mener oljeselskapet mangler flere milliarder kroner på å være fullfinansiert. Men Det norskes "plan A" er å øke bankgjelden for å finansiere dette milliardgapet.

Men da er selskapet avhengig av godvilje fra obligasjonseierne. Allerede i dag har selskapet altfor lite egenkpaital til å tilfredsstille lånekravet.

Selskapet opplyser at det er i forhandlinger med begge kreditorleire. Selskapet håper at obligasjonseierne skal gå med på å øke belåningen før pengene for alvor begynner å renne inn i kassen.

- Jeg er trygg på at vi skal finne en god løsning, sa Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik, som ikke utdypet dette i plenum.

Øyvind Eriksen, Aker-sjefen, sa han var trygg på at Det norskes ledelse finner den beste løsningen.

Det norske kjøpte ifjor sommer den norske virksomheten til Marathon Oil, som ble finansiert med gjeldsopptak og kapitalinnsprøytning fra eierne med Aker i spissen. 

Så gikk oljeprisen i bakken.

Flere analytikere frykter at Det norske må hente mer egenkapital, men det er altså noe selskapet og storeier Aker for all del vil unngå.

Les også:

Nye Røkke-transaksjoner på gang  

Røkke fryser lønninger og reduserer bonuser

Gunhild Stordalen får prestisjeverv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.