STAVANGER. Den store oljemessen i Stavanger går mot slutten. Årets ONS har hatt «changes» som hovedtema. Etter en periode med eventyrlig vekst, må selskapene kutte kostnader for å holde på lønnsomheten. Av samme grunn er også prosjekter blitt utsatt, mens SSB melder om fallende investeringer på norsk sokkel til neste år.

Oljedirektør Bente Nyland i Oljedirektoratet synes de siste fire dagene har vært interessante. Hun sitter imidlertid igjen med én stor bekymring:

- Spørsmålet er hvor god bransjen er til å lære av at man har hatt disse periodene tidligere. Det kommer til å komme flere slike perioder fremover. Bransjen må se hvordan kan man adoptere til et endret omgivelsesbilde uten «å få panikk» hele tiden, sier Nyland til DN.

- Jeg føler at selskapene glemmer historien sin, sier hun.

- Tenker selskapene for kortsiktig?

- Det er vel vår vurdering at vi av og til kunne trengt å sett litt mer utover neste kvartal, svarer oljedirektøren.

- Litt ekstravagant

Nyland understreker samtidig at kostnadskuttene er noe selskapene er helt nødt til å jobbe med i dag.

- Omgivelsene, oljepris og verdensbilde kan du ikke gjøre så mye med, påpeker hun.

- Er det nok å kutte kostnader?

- Vi har sett eksempler på at det faktisk er rom for forbedringer i bransjen ved å redusere kostnadene. Nå har man hatt gode tider. Da har selskapene kanskje vært litt slepphendte med å bruke penger uten å tenke. Man er kanskje litt ekstravagant på noen områder, svarer oljedirektøren.

Tenke fremover

Nyland er for øvrig svært fornøyd med arrangementet i Stavanger. Hun trekker frem Tesla-gründer Elon Musks innslag som ett av høydepunktene på årets oljemesse.

- Det var interessant. Det er helt klart at man skal tenke litt utover rammene, selv om jeg av og til lurer på hva jeg skal gjøre på Mars (målet for Musks rakettvirksomhet er mennesker på planeten red. anm.), sier hun og ler.

- Hvordan vil energimiksen se ut fremover?

- Jeg tror den vil bestå av det meste. Oljen vil fremdeles være en viktig komponent. Oljen er jo viktig utover det vi tenker på i forhold til transport. Vi har oljeprodukter rundt oss overalt, svarer Nyland.

Her kan du følge alle DNs saker fra oljemessen ONS(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.