- Fallet i investeringene på norsk sokkel neste år blir ikke så stort som Statistisk sentralbyrå anslår, sier Espen Norheim.

Han er partner i rådgivnings- og revisjonskjempen EY, og vet han stiller seg lagelig til for hugg når han på oljemessen ONS i dag kommer med helt nye investeringsprognoser for norsk sokkel. Det var Statistisk Sentralbyrå som tidligere i år varslet investeringer på vel 182 milliarder kroner neste år på norsk sokkel, en nedgang på 25,8 milliarder kroner sammenlignet med anslaget på samme tid i fjor.

- Våre tall viser investeringer vel 40 milliarder kroner høyere, sier Espen Norheim som presiserer at han ikke sitter på SSBs datamateriale.

Her kan du følge alle DNs saker fra oljemessen ONS

Har analysert regnskap

- Vi har analysert ordreinngang og historisk statistikk og funnet at vi tror investeringene blir 22 prosent høyere enn SSBs anslag, sier Norheim.

SSBs anslag er basert på innrapporterte tall fra oljeselskapene. Norheims tall er basert på analyser av regnskaper og ordrebøker til norske offshoreserviceselskaper i 2013. Hvert år går EY gjennom 814 regnskaper fra norsk oljeserviceindustri for å lage den mest omfattende statusrapporten for industrien i Norge. Analysen gir slik også en klar indikasjon på aktiviteten de kommende årene.

- Vi er ikke endelig ferdig med tallene for 2013, men de foreløpige tallene vi har fått inn tyder på at veksten i omsetning blir større enn det vi hadde trodd. Vi hadde på forhånd anslått en vekst i omsetningen på åtte prosent fra 2012 til 2013. Selv om de foreløpige tallene tyder på en vekst i omsetningen på 17 prosent, tror vi at bransjen ender på en vekst på 13 prosent, sier Norheim.

Espen Nordheim i EY.
Espen Nordheim i EY.
Ikke så dramatisk

Selv om Norheim er langt mer optimistisk enn SSB, legger han ikke skjul på at kundene merker sparekampanjene og planene om investeringskutt i oljebransjen.

- Alle vi snakker med merker dette, men det er ikke så dramatisk som en skulle få inntrykk av, sier Norheim.

Presset fra operatørselskapene vil føre til fallende marginer for oljeserviceselskapene. Norheim og EY spår driftsmarginer ned mot syv prosent i 2015. Verst vil det bli for de mindre selskapene.

- Selskaper med omsetning under 100 millioner kroner vil få det tøffest. All vår statistikk viser at inntjeningen deres er langt mer utsatt enn hos de store, sier Norheim.

Vekst på land

Alle de store internasjonale selskapene har planer om investeringskutt og kostnadsreduksjonsprogrammer. På sikt kan kravet til sterkere prioritering av kapitalen hos oljeselskapene ramme norske offshoreserviceselskaper, tror Norheim.

- Det vi ser er at veksten kommer innen ukonvensjonelle ressurser på land og ikke offshore. Det skyldes oljeselskapenes strengere kapitaldisiplin. Det kan ramme norske oljeserviceselskaper på sikt siden de ikke er sterke innen onshoresegmentet, men hovedsakelig retter seg mot offshoremarkedet, sier Norheim.

 

Les også:

- Det er Europa som taper på importforbud og sanksjoner, ikke Russland
Lakseprisen doblet på Færøyene
Støvsuger-opprør i EU  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.