Da oljeministrene møtte journalister i noen få minutter før Opec-møtet i den østerrikske hovedstaden Wien torsdag morgen, kom det en rekke motstridende meldinger.

Det var på forhånd et håp om at oljekartellet kunne bli enige om en felles strategi for oljemarkedet, enten ved å enes om produksjonskvoter, produksjonstak eller frys i oljeproduksjon.

Etter at konfliktnivået mellom mange av landene har dratt seg til de siste månedene har dette håpet stadig blitt mindre, særlig på grunn av maktkampen mellom oljegigantene Iran og Saudi-Arabia.

Les mer her: Maktkamp i Midtøsten lammer Opec  

De to rivalene Iran og Saudi-Arabia ligger i en intens strid med hverandre. De to oljerike landene har vært fiender siden den iranske revolusjonen i 1979, og konflikten mellom de to landene har tilspisset seg de siste månedene. Det har så langt ført til at alle forhandlinger om en felles strategi for oljekartellet har kollapset.

Motstridende meldinger

Kuwaits fungerende oljeminister, Anas Al Saleh, sier på vei inn til Opec-møtet torsdag at det ikke er noe behov for et produksjonstak.

Landet mener det ville være mest tjenlig å fortsette med inneværende strategi, som de mener fungerer, melder Bloomberg News torsdag.

- Et tak kan bare fungere dersom alle støtter dette, mener ministeren.

Oljeministeren fra De forente arabiske emirater, Suhail Al Mazrouei, sier på sin side at landet ville støtte gjeninnføring av et produksjonsmål.

Nigerias oljeminister Dr. Emmanuel Kachikwu venter ikke at det vil bli inngått en avtale i dag dersom det ikke blir enighet om et produksjonstak.

Russland kan støtte en frysavtale dersom alle medlemmene i Opec blir enige om dette.

Det sier Russlands visestatsminister Arkady Vladimirovich Dvorkovich torsdag, ifølge Interfax. Det melder Bloomberg News.

Angolas oljeminister José de Vasconcelos sa ifølge The Guardian at det er en «mulighet» for å enes om et tak på Opecs oljeproduksjon i dag. han sa også at utsiktene for oljepriser på 60 dollar «ikke er dårlig», men at 80 dollar fatet «ville vært bedre».

Fra før har Iran nekter å godta oljeproduksjonstak .

«Bekymringsverdig»

Opec-sekretariatet åpner med å ønske velkommen til Saudi-Arabias oljeminister, og tilby en hyllest til hans nylig avgåtte forgjenger, Ali al-Naimi, som deltok på sitt første Opec-møte som oljeminister i 1995.

Opec viste til at referanseprisen for Opec-olje falt fra 38 til 22 dollar fatet fra Opec-møtet til midten av januar. Den steg videre til over 40 dollar fatet i løpet av forrige måned, og at ventede fall i oljeinvesteringer er «bekymringsverdig».

Den mest brukte referanseprisen for olje, Brent-indeksen, bikket torsdag morgen 50 dollar fatet.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Disse møtene ventes å påvirke Børsen i dag  

Samtaler bak lukkede dører: produksjontak er igjen på bordet  

Frykter norsk avgiftssmitte dnPlus  (DN+)

Den nye trendsporten: Fra fotballjente til stjerneskudd i fjelløping på to år  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert:

Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.