Torsdag la oppdrettsselskapene Marine Harvest, Lerøy Seafood Group og Grieg Seafood frem kvartalsrapporter. Resultatene for årets andre kvartal var i tråd med forventningene, påpeker sjømatanalytikeren Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

- Dette er rapporter som reflekterer et fantastisk kvartal, der lakseprisen har vært 63 kroner i snitt, sier han.

Snittprisen var 24 kroner høyere enn i samme periode ifjor. Selskapene får riktignok langt fra tatt ut all gevinsten som ligger i oppgangen, påpeker Giskeødegård.

- Selskapene får egentlig med seg en veldig liten del av spotprisoppgangen som har vært. Når det gjelder driftsresultatene, er det to forhold som gjør at selskapene i noen regioner bare får med seg en brøkdel av prisoppgangen, sier han.

Følg markedene med DN Investor

Fastpris og kostnadsøkning

Giskeødegård viser til store kontraktsandeler samt betydelig kostnadsvekst sammenlignet med andre kvartal i fjor.

- Store kontraktsandeler innebærer at en betydelig andel av fisken blir solgt til fast, lav pris. Kostnadsveksten har sammenheng med både høye lusekostnader og høyere fôrkostnader på fisken, sier Giskeødegård.

Dette bekreftes langt på vei i rapportene:

**Marine Harvest hadde en kontraksandel på 44 prosent i tredje kvartal og selskapet venter en kontraksandel på 39 prosent i tredje kvartal. Samtidig sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest i en pressemelding at «produksjonskostnadene» er blitt uakseptabelt høye.

**Lerøy Seafood Groups prisoppnåelse i kvartalet er negativt påvirket av en kontraktsandel (laks og ørret) på 31 prosent, skriver selskapet i sin rapport. Her vises det også til «betydelig høyere» uttakskostnader sammenlignet med andre kvartal ifjor, med høyere fôrkost som viktigste driver.

**Grieg Seafood hadde en kontraktsandel på 31 prosent i Norge i andre kvartal, og denne ventes å bli 52 prosent i tredje kvartal. Videre jobber selskapet kontinuerlig med å effektivisere driften, understrekes det i torsdagens rapport.

Faller på børsen

Marine Harvest, Lerøy Seafood Group og Grieg Seafood Group faller på Oslo Børs torsdag.

Marine Harvest er aksjen som trekker hovedindeksen på Oslo Børs, påpeker TDN Finans.

- Tallene var som forventet og forhåndsguidet, mens guidingen var på den skuffende siden: kutt i volum Norge og høyere kostnader. Så estimatene skal ned og det reflekteres i kursen i dag, sier analytiker Marius Gaard i Swedbank til nyhetstjenesten.

- På den positive siden virker det som Marine Harvest langt på vei avblåser både en svikt i etterspørselen i Europa og høy volumvekst i 2017, som enkelte har begynt å frykte, sier Gaard til TDN Finans.

Kutter volumguidingen

Giskeødegård peker på at alle selskapene nå kutter volumguidingen for årstotalen.

- Det er egentlig det mest fremtredende her. Det er også helt riktig. Når vi ser på den volumguidingen som selskapene har hatt frem til i dag, har den ikke hengt sammen med den faktiske utviklingen. Det har vært et massivt underuttak av fisk i andre kvartal, sier analytikeren.

Selskapenes kvartalsrapporter viser at:

**Grieg Seafood venter et slaktevolum for 2016 på 68.000 tonn, som er 2.000 lavere enn guidingen gitt i forrige kvartalspresentasjon, skriver TDN Finans.

**Marine Harvest nedjusterer slaktevolumanslaget for året til 400.000 tonn fra tidligere indikerte 414.000 tonn, ifølge nyhetstjenesten.

**Lerøy Seafood Group ser nå et slaktevolum på 173.000 tonn i 2016, inkludert andel av selskapets volum fra tilknyttede selskaper, skriver TDN Finans. Tidligere guiding var et slaktevolum på 183.000 tonn i 2016.

Peker på risiko

Mandag advarte analytiker Giskeødegård om en kollaps i lakseprisen. I en ny analyse anslo Giskeødegård at Norge ligger an til å få den største produksjonsøkningen over et kvartal siden 2011. Det førte til at samtlige oppdrettsaksjer på Oslo Børs falt kraftig.

Giskeødegård understreker at det likevel er mye optimisme i markedet.

- Vi synes det er grunn for det når man ser inn i 2017, ellers hadde vi neppe hatt 53 kroner som forventet pris til neste år. Vi ser den lave tilbudsveksten på tre prosent som nøkkelen til dette, sier analytikeren.

- Samtidig er det også utfordringer knyttet til en kontinuerlig kostnadsvekst og risikoen for en normalisert - og sterkere - norsk krone. Rapporten vi ga ut tidligere i uken retter søkelyset på risikoen for en mer brutal sesongkorreksjon av priser i høst enn det vi har sett tidligere. Vi er allerede halvveis i den korreksjonen, og prisene hadde forrige fredag falt rundt 15 kroner fra toppen og fallet fortsetter denne uken, sier han.

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert: