Fredag falt dommen i saken mellom Hunderfossen/Aukruststiftelsen og Caprino Filmcenter i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Fredag konkluderte Sør-Gudbrandsdal tingrett at Berg-og-dalbanen Il Tempo Extra Gigante i Hunderfossen Familiepark ikke er en ulovlig etterligning fra filmen «Flåklypa Grand Prix», ifølge NTB.

Styreleder Lars Aukrust i Aukruststiftelsen er fornøyd med dommen.

- Vi er glade for at retten har gitt oss medhold i vår forståelse og beskrivelse av virkeligheten. Vi håper Caprino tar dommen til etterretning, og ikke anker. Kostnadene ved en slik rettssak er skyhøye og økonomisk blir alle tapere også ved en anke, sier han til Dagens Næringsliv.

Anders J. Huuse fra Hunderfossen og Lars Espen Aukrust (t.h) fra Aukruststiftelsen under rettsakens første dag i august.
Anders J. Huuse fra Hunderfossen og Lars Espen Aukrust (t.h) fra Aukruststiftelsen under rettsakens første dag i august. (Foto: Elin Høyland)

Han legger til at dommen også er økonomisk positivt og viktig for stiftelsen. Samtidig er Kjell Aukrust livsverk bevart, mener Aukrust.

- Caprinos forsøk på å få kontroll over Aukrusts Flåklypaunivers mislyktes. Konkret får ikke Caprino medopphavsrett til Kjell Aukrusts originale tegninger, sier han.

Stiftelsen kan fortsette sin lisensieringsvirksomhet basert på alene å ha opphavsrett til Kjell Aukrusts tegninger og tekster. Samtidig kan Stiftelsen fortsette å gi verdifull økonomisk støtte til Aukrustsenteret i Alvdal, påpeker styrelederen.

- Skaping av fantasiuniverser trumfer opphavsrettslig heldigvis filmatiseringen av dem. Dommen viser at opphavsretten fungerer i praksis fornuftig og som tiltenkt. Kunstnere som skaper et fantasiunivers kan samarbeide om en filmproduksjon uten å risikere å miste retten til å bruke og videreutvikle sitt univers. Det motsatte ville være ille, fordi kunstnere da vanskelig kan inngå slikt samarbeid uten risiko for miste kontrollen over eget skaperverk, sier Aukrust.

Caprinos advokat, Tomas Myrbostad, opplyser at det foreløpig ikke er avgjort om dommen blir anket.

Caprino Filmcenter, ved Remo Caprino (bildet) saksøkte Hunderfossen.
Caprino Filmcenter, ved Remo Caprino (bildet) saksøkte Hunderfossen. (Foto: Elin Høyland)

- Dommen er selvfølgelig skuffende. Nå vil vi lese den grundig før vi bestemmer oss for hva vi gjør videre. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Myrbostad til Dagens Næringsliv.

Krangel om tegninger

Stridens kjerne har vært opphavsrett til tegningene av bilen Il Tempo Gigante, kjent fra filmen «Flåklypa Grand Prix».

Caprino Filmcenter mener både den og Aukruststiftelsen har opphavsrettigheter til Il Tempo Gigante, og saksøkte Hunderfossen for produktetterligning i forbindelse med oppføringen av familieparkens berg- og dalbane «Il Tempo Extra Gigante».

Berg- og dalbanevognen som står i sentrum for disputten mellom Caprino og Hunderfossen. Foto: Paul Kleiven,
Berg- og dalbanevognen som står i sentrum for disputten mellom Caprino og Hunderfossen. Foto: Paul Kleiven, (Foto: NTB scanpix)
 

Hunderfossen hadde nemlig fått tillatelse fra Aukruststiftelsen til å bruke Aukrusts tegninger som grunnlag for vognen i berg- og dalbanen, som sto klar til Hunderfossens 30-årsmarkering i mai 2014.

Les også: Kjemper om Il Tempo Gigante

Ivo Caprinos sønn, Remo Caprino, ønsket banen stengt, og ønsker også vederlag og erstatning.

Aukruststiftelsen mente på sin side at den hadde alt på det rene da den godkjente Hunderfossens planer.

Lang tvist

Dommen er et nytt kapittel i en lang tvist mellom Caprino Filmcenter og motparten.

Forholdet har stadig blitt dårligere de siste årene, noe som kulminerte da Caprino ifjor hentet den store modellen av Il Tempo Gigante, som hadde vært utstilt på Hunderfossen i en årrekke.

Les også: Markant fall i antall søk i skattelistene
Sparker 20 analytikere etter juks (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Treningsmat
Treningsmat: Eggerøre
Kokk Jonas Lundgren viser deg hvordan du skal spise for å få mest mulig ut av treningen.
03:38
Publisert: