– Det er nok mange som vegrer seg for å søke av ren nysgjerrighet, fordi de ikke lenger kan søke anonymt. Vi ser også at færre er interessert i å søke i listene i dag enn dagen da skattelistene ble lagt ut i fjor, uttaler pressesjef Anne Kirkhusmo i Skatteetaten.

Skatteetatens oversikt klokken ni fredag viser at det var foretatt nærmere 57.000 søk fordelt på 18.000 unike innlogginger. På samme tid i fjor var det foretatt 80.000 søk fordelt på 26.000 innlogginger. Klokken tolv fredag var det foretatt 162.760 søk på 51.080 ulike innlogginger.

Kritiserer ordning

Bergensavisen opplyser om at antall skattesøk sank med hele 86,9 prosent fra 2013 til 2014. Professor ved Norges Handelshøyskole, Alexander Cappelen, uttaler til BA at den nye ordningen i 2014 utgjør et demokratisk problem.

– Vi vet at folk har en veldig dårlig forståelse for inntektsulikheter i samfunnet, både med hensyn til formue og inntekt, sier han til BA.

Cappelen mener den nye ordningen kan føre til mindre forståelse, og at nordmenn lar være å søke i skattelistene fordi det er pinlig at den man søker på, ser hvem som har snoket i inntektsopplysningene.

Kirkhusmo ved skatteetaten forteller at nedgangen i antall søk var forventet

Flere sjekker egne søk

Den nye ordningen, som ble innført i 2014, gjør det ikke lenger mulig å foreta anonyme søk. Etter at ordningen ble innført har nordmenn isteden begynt å undersøke om de selv har vært gjenstand for andres nysgjerrighet, og hvem som eventuelt har snoket i opplysningene deres.

Klokken ni fredag hadde i underkant av 10.000 personer vært inne og sett på hvem som har søkt i opplysningene deres. Klokken tolv hadde antallet økt til 30.163 søk.

Les også:
Milliardformuer på bil
Håver inn i boligmarked med kresne kjøpere
Reklametoppene slår pr-sjefene
Denne mannen var Norges best betalte meglertopp ifjor  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.