(Oppdatert med Altor-topp Hugo Maurstad)

Oppkjøpsfondene Altor og Bain Capital selger den norske fiskefôrprodusenten Ewos til den amerikanske fôrgiganten Cargill for 1,35 milliarder euro, ifølge en melding mandag.

Prisen tilsvarende omlag 12,4 milliarder kroner, er en nær dobling av prisen selskapene måtte gi for Ewos, da staten og daværende næringsminister Trond Giske solgte sommeren for to år siden.

Oppkjøpet av Ewos gir Cargill inntreden i laksefôrmarkedet.

- Denne betydelige transaksjonen, som er det andre havbruksoppkjøpet Cargill har annonsert på to måneder, er en strategisk investering i vår langsiktige vekst og bevis på vårt engasjement for den voksende oppdrettsnæringen," sier Cargill-sef David MacLennan i meldingen.

Ewos-sjef Einar Wathne ser for seg å skape en fôrgigant i verdensklasse.

Ewos-sjef Einar Wathne (t.v.), her med finansdirektør Tore Valderhaug i Cermaq (2013). Foto:
Ewos-sjef Einar Wathne (t.v.), her med finansdirektør Tore Valderhaug i Cermaq (2013). Foto: (Foto: Tomas Alf Larsen)

- Vi vil bidra til å utløse vekstpotensialet for konsum av fisk og sjømat, og skape nye muligheter både for kunder og ansatte. Når vi kombinerer Cargills enorme ressurser og globale apparat med Ewos' ledende FoU-kompetanse, vil den nye organisasjonen være i stand til å levere verdensledende innovasjoner og fôr-løsninger til den globale oppdrettsnæringen", sier Wathne i meldingen.

Ewos var tidligere del av det statskontrollerte oppdrettsselskapet Cermaq. Etter å ha avvist John Fredriksens Marine Harvest, valgte daværende næringsminister Trond Giske å selge fôrvirksomheten til Altor og Bain.

Avtalen om salget ble inngått 18. juli 2013. Prisen på 6,5 milliarder norske kroner tilsvarte 822 millioner euro dersom vi legger til grunn eurokursen den dagen, som var 7,91 kroner. Dagens salgssum løftes av valuta, der euroen i dag omsettes for omkring 9,15 kroner.

I tillegg har oppkjøpsfondene investert et ukjent beløp i selskapet.

Hugo Maurstad, Altor Equity Partners. Foto:
Hugo Maurstad, Altor Equity Partners. Foto: (Foto: Per Thrana)
 

Toppsjef for Altor Equity Partners' virksomhet i Norge, Hugo Maurstad, mener staten ikke gjorde noe dårlig salg.

Han viser til at kjøpet skjedde i sterk konkurranse med John Fredriksens Marine Harvest og investeringsselskapet Permira, til høyeste bud. Samtidig hadde aksjen doblet seg året i forveien, og Ewos leverte helt andre resultater på den tiden, påpeker Altor-toppen.

- Det er ting som har skjedd med selskapet, og det er ting som har skjedd med markedet generelt, sier Maurstad.

Han opplyser at den spansk-chilenske oppdrettsvirksomheten Nova-Astral ikke inngår i transaksjonen. Ewos kjøpte virksomheten i juli 2014 for omlag 1,1 milliarder kroner. Altor vil nå videreutvikle virksomheten for salg av chilensk kvalitetslaks inn mot USA, ifølge finanstoppen.

Les også: - Ewos kjøper for 1,1 milliarder

- Det er veldig spennende selskap fordi det ligger i område 12 i Chile, som er helt fritt for lus, sier Maurstad.

Cargill har fra før akvakulturvirksomhet i Mexico, Mellom-Amerika, Kina, USA, Sørøst-Asia, India og Ecuador, ifølge dagens melding. I begynnelsen av juli kunngjorde selskapet et joint venture til 30 millioner dollar med Naturisa for å bygge et rekefôranlegg i Ecuador.

Cargill-direktør Serena Lin forventer at Ewos vil tilføre kompetanse og lederskap til virksomheten.

- Verdens proteinbehov forventes å øke med 70 prosent innen 2050, og oppdrett av fisk og reker er en av løsningene for å møte denne etterspørselen. Cargill vil spille en viktig rolle i dette voksende og viktige markedet," sier Lin.

Avtalen forutsetter godkjennelse fra relevante myndigheter og ventes fullført innen utgangen av 2015.

Les også: - Fikk det vi hadde forventet å få etter fem år
Evry kutter 500 årsverk
Oljeprisen synker mandag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.