Oppkjøpsfondene Altor Equity Partners og Bain Capital sikret seg supergevinst da de mandag solgte den norske fiskefôrprodusenten Ewos til amerikanske Cargill for over 12 milliarder kroner.

Les også: Håver inn etter statlig nedsalg

Tregangen

En avkastning på over 200 prosent eller tregangen på investert kapital var det som skulle til for å selge selskapet minst tre år før tiden.

- Det veldig enkle svaret er at to ting var oppfylt. Det var en helt riktig kjøper og vi fikk en pris som var det vi hadde forventet å få etter fem år, sier Altor-sjef Hugo Maurstad til DN.

Fratrukket innskutt egenkapital på omkring to milliarder kroner, sitter eierne igjen med 4-5 milliarder kroner på investeringen, avhengig av skatt.

- Bare smil

I tillegg får eierne med seg spansk-chilenske Nova Astral, en oppdrettsvirksomhet i den gunstigste regionen i Chile, og som Ewos sikret seg for rundt milliarden ifjor. Det er oppkjøpsfondets investorer fornøyd med, ettersom de fortsatt ønsker eksponering mot havbruksnæringen, ifølge Maurstad.

- Hvordan har reaksjonen vært blant investorene dine?

-  Bare smil, alle har vært veldig fornøyd. Ewos var en investering som ble veldig godt mottatt blant investorene våre. De fleste delte synet vårt på hvor spennende laksenæringen er som proteinkilde, sier Altor-toppen.

Ønsket kjøper

Maurstad brukte to år i forkant av Ewos-kjøpet på å lære seg bransjen.

Allerede den gang ble den amerikanske dyre- og fiskefôrprodusenten Cargill ansett som den mest sannsynlige fremtidige kjøperen av Ewos, opplyser Maurstad til Dagens Næringsliv. Dét, og prisen, var utslagsgivende for det relativt raske salget.

- Det ble en god investering for oss, og en god eier for Ewos videre. Så man kan si at det er en bra dag, sier Maurstad.

- Kort prosess

Cargill var i likhet med Altor en av interessentene da fiskefôrprodusenten Nutreco ble solgt til nederlandske SHV ifjor.

Amerikanerne tok også kontakt med Altor i det fondet overtok Ewos for to år siden. Men, "vinduet" har ikke vært åpent før nå, ifølge Maurstad.

- Vi har i utgangspunktet ikke ønsket å selge noe, men etter hvert ble interessen såpass sterk og budet såpass bra at vi valgte å åpne opp for en kort prosess i sommer, sier Altor-toppen.

- Godt ekteskap

Samarbeidet mellom eierne og Ewos-ledelsen har også vært godt. Det har skapt gode resultater på kort tid, mener han.

Mens oppkjøpsfondene har bidratt med struktur og erfaring fra andre bransjer inn i en forholdsvis ung næring, besitter Ewos en unik kompetanse, påpeker Maurstad. Det vil selskapet kapitalisere på i enda større grad fremover, ifølge ham.

- Det har vært et veldig godt ekteskap, sier finanstoppen.

Formelt er det Altor og Bain-fondene Altor Fund III og Bain Capital Europe III som eier og nå selger Ewos. Altor Fund III har en dedikert kapital på to milliarder euro, mens Bain Capital Europe III var på 3,5 milliarder euro da det ble etablert i 2008.

Les også:
Ewos-ansatte får 250 mill.
Håver inn etter statlig nedsalg  

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.