- Det ble en kortere reise, men det er godt hjem, sier Ewos-sjef Einar Wathne til Dagens Næringsliv mandag.

Han har akkurat solgt fiskefôrprodusenten Ewos for andre gang på to år. Prisen er nær det dobbelte av hva næringsminister Trond Giske solgte virksomheten for sommeren 2013. Det nyter rundt 60 ledere godt av.

- Ledelsen har gått inn med betydelige commitments til å investere. I prosent av transaksjonen er det selvsagt lite, men for den enkelte leder er det betydelig, sier Wathne.

Nye millionærer

Mellom 70 og 100 ledere fikk i 2013 tilbud om å kjøpe seg inn i virksomheten fra de nye eierne, Altor og Bain Capital. De som takket ja har tilsammen en eksponering mot virksomheten på omlag to prosent, ifølge offentlige kilder.

Det tilsvarer omkring 250 millioner kroner, eller over fire millioner kroner per leder. Wathne bekrefter at samtlige nå kjøpes ut. Selv har han vært lojal mot selskapet i over 20 år.

- Vi selger oss ut nå sammen med Altor og Bain, sier han.

Supergevinst

Etter DNs beregninger ligger oppkjøpsfondene an til å gjøre tregangen på egenkapitalen. Når Ewos selges for over 12 milliarder kroner, sitter eierne igjen med rundt 7,5 milliarder etter fratrukket gjeld.

Partner og leder for Altor Equity Partners i Norge, Hugo Maurstad, er også strålende fornøyd med investeringen.

Han legger ikke skjul på at prisen Cargill betaler var for attraktiv til å avslå. Samtidig er kjøper også det selskapet Altor hadde pekt ut som en ideell eier allerede da de kjøpte Ewos, ifølge finanstoppen.

Hugo Maurstad, Altor Equity Partners. Foto:
Hugo Maurstad, Altor Equity Partners. Foto: (Foto: Per Thrana)

- Vi er veldig glad for at Cargill blir den nye eieren. Det er mange vinnere her, sier Maurstad til Dagens Næringsliv.

Like insentiver

At ledelsen er tungt inne på eiersiden er helt avgjørende for at oppkjøpsfondene skal lyktes med å utvikle selskapene de kjøper, ifølge Altor-toppen.

- Det skal ikke være en kamp mellom kapitalen og ledelsen. Vi synes det er utrolig morsomt at når vi gjør en investering at en del av den avkastningen ender opp hos ledelsen. Det er dem som gjør jobben, sier Maurstad.

Altor-sjefen ønsker ikke å gå i detaljer på hvor mye Ewos-ledelsen har investert i selskapet. Han legger imidlertid ikke skjul på at avkastningen er betydelig.

- Når en investering blir god for oss, så blir den kjempegod for ledelsen, sier Maurstad.

- Stolt

Oppkjøpsfond har typisk en investeringshorisont på 5-10 år, og Altor har 5-6 år på sine investeringer.

Salget var heller ingen strukturert salgsprosess, men et resultat av en svært interessert og interessant kjøper, opplyser Ewos-sjef Einar Wathne. I tillegg får den norske fôrprodusenten et industrielt hjem, og blir kjernen for Cargills fiskeforsatning globalt, påpeker han.

- For vår del, tror jeg det er en høy verdsettelse av den kompetansen som vi besitter, som har blitt priset inn. Og den har vi fått veldig godt frem, og det er selskapet veldig stolt av, sier Wathne.

Altor og Bain har investert store midler inn i Ewos, der egenkapitalen på oppkjøpstidspunktet var 2,1 milliarder kroner. I tillegg har fondene bidratt med betydelig kompetanse og forbedringsprosesser, ifølge Ewos-sjefen.

- Ewos er et bedre selskap i dag enn da de kom inn for to år siden, det er jeg helt overbevist om, sier Wathne.

Sikrer råstoff

Cargill er i tillegg til dyrefôr store innen akvakultur. Selskapet er inne i 17 land med fiskefor fra før.

Ewos representerer imidlertid konsernets inntreden i laksefôrmarkedet. Kombinasjonen sikrer Ewos også råvaretilgang, noe som har vært gjenstand for bekymring i markedet.

- Vi har kommet så nær råstoffkilden at dette må være en trygghet for norske kunder, at vi kan være med på  sikre bærekraft og høy kvalitets råvarer til fremtidig vekst. Med Cargill på laget er vi et langt skritt på veien til at vi virkelig får adressert råstoffbehovet i fiskefôrnæringen, og inn på en global råvare-industriaktør, sier Wathne.

Les også: - Fikk det vi hadde forventet å få etter fem år
Håver inn etter statlig nedsalg

Ingen fest i rigg, ukens understatement fra Arctic
Analyseselskap: Lavere selskapsskatt gir større effekt enn lavere formuesskatt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.