I  midten av mars meldte Finanstilsynet at Navigea Securities, som eies av Agasti Holding, etter et stedlig tilsyn kan miste samtlige tillatelser for å drive investeringsrådgivning.

Et vedtak i tråd med varselet vil i praksis bety en avvikling av Navigea Securities. Onsdag melder selskapet at en slik avvikling vil koste Agasti anslagsvis 40 millioner kroner som følge av restruktureringskostnader.

-Dette er en vurdering vi har gjort de siste par ukene. Den inkluderer alle sider ved en eventuell avvikling av Navigea, sier kommunikasjonssjef Tor Arne Olsen i Agasti til DN.

- Det er jo ikke en overraskelse at det vil komme restruktureringskostnader ved en avvikling. Dette er bare for å komme med ytterligere informasjon til markedet slik at det vet hva som sannsynligvis blir konsekvensen. Da blir det litt lettere å forholde seg til aksjen, legger han til.

Påvirker resultatet

I onsdagens børsmelding skriver selskapet at de eventuelle kostnadene vil belastes konsernregnskapet i første halvår 2014, med unntak av 14 millioner kroner relatert til fremtidige leieforpliktelser som det vil bli avsatt for i årsregnskapet for 2013.

I tillegg vil det som følge av forhåndsvarselet bli gjort en nedskrivning av goodwill med 9 millioner kroner i årsregnskapet for 2013.

Endringer i driftsresultatet i forhold til foreløpig regnskap for 2013 utgjør samlet sett 23 millioner kroner, opplyser Agasti. Agastikonsernets driftsresultat for 2013 ligger dermed an til å bli minus 4 millioner kroner, mens årsresultat ligger an til å bli  minus 2 millioner kroner.

 Utover dette vil det bare gjøres mindre endringer i forhold til tallene som ble publisert den 11. februar 2014, skriver Agasti i onsdagens melding.

Vurderer alternativer

Videre opplyses  selskapet at det parallelt vurderer strukturelle alternativer for virksomheten i Navigea Securities og er i samtaler med flere aktører. Dette vil kunne medføre at estimatet på rundt 40 millioner kroner i restruktureringskostnader kan bli endret, skriver det.

Fristen for å avgi Navigeas tilsvar på Finanstilsynets varsel er førstkommende mandag.

- Hvor land tid Finanstilsynet bruker på å fatte vedtak vet vi ikke, påpeker kommunikasjonssjef Olsen.

- Styrket ut

Agasti er tidligere kjent som Acta. Navnebyttet kom etter skandalene som førte til at Acta Asset Management og Acta Kapitalforvaltning mistet sine konsesjoner i 2011 og 2012. Denne virksomheten er i dag Navigea Securites – ett av Agasti-konsernets tre forretningsområder.

Rundt 70 prosent av selskapets inntekter, men kun rundt 55 prosent av dets kostnader, er relatert til Agastis to øvrige forretningsområder, Capital Markets og Investment Management, som begge viste betydelig fremgang gjennom annet halvår 2013.

- Foreløpige analyser tilsier at konsernet kan komme lønnsomhetsmessig styrket ut av en eventuell avvikling eller avhendelse av virksomheten i Navigea, skriver selskapet i børsmeldingen onsdag.

Hvis selskapet lykkes med sine ambisjoner innenfor Investment Management og Capital Markets vil «resultatet for 2014 kunne bli positivt», ifølge meldingen.

Oslo Børs innførte børspause i Agasti Holding i påvente av meldingen fra selskapet. Askjen sluttet opp 0,76 prosent onsdag.

Les også:
- Klare brudd på arbeidsmiljøloven
Fikk napp til slutt
- Prisnivået er i høyeste laget  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.