Oslo Børs stiger fra start fredag. Oljeprisen er litt opp og i Kina endte børsene i positivt terreng fredag morgen.

Hovedindeksen er opp rundt 0,8 prosent etter noen minutters handel. Indeksen har falt markert de fire foregående dagene. En svært urolig innledning på året på de kinesiske børsene har ført til stor uro på øvrige børser i verden denne uken.

Psykologiske faktorer

- Vi mener mye av fallet på børsene og i oljeprisen er drevet av psykologiske faktorer. Usikkerheten om utviklingen i Kina er stor, men markedene har reagert vel mye på informasjon vi fikk tidligere denne uken om litt lavere aktivitet i industrien i Kina og en ny minidevaluering av landets valuta, skriver Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen i morgenrapporten fra meglerhuset fredag.

Samleindeksen for de to kinesiske innenlandsbørsene i Shanghai og Shenzhen endte fredag opp 1,97 prosent. I løpet av uken endte imidlertid indeksen ned ti prosent.

Stor volatilitet

Kinesiske myndigheter innførte mandag en ny regel om at børshandelen automatisk stoppes i 15 minutter dersom indeksen faller mer enn fem prosent og at handelen stoppes ut dagen dersom indeksen faller syv prosent. Etter at fullstendig handelsstopp ble innført ved to anledninger denne uken, besluttet myndighetene torsdag kveld å skrote hele regelen.

Fredagens handel var i likhet med de foregående dagene også urolig, men de to børsene endte dagen i positivt terreng.

Fredag steg også Hong-Kong-børsen, som er åpen for utenlandske investorer, rundt 0,8 prosent.

Tokyos Nikkei-indeks endte imidlertid ned 0,4 prosent. Den japanske aksjemarkedsplassen har hatt den verste starten på året siden 1997, melder Financial Times.

I Europa handler nesten alle børsene av en viss størrelse i positivt terreng i åpningshandelen fredag. Paris-børsen faller imdilertid moderat tilbake.

Nordsjøoljen stiger markert fredag etter å ha falt rundt 4,5 dollar de fire foregående dagene. Referansekontrakten på nordsjøolje med levering om én måned, er opp 0,45 dollar til 34,20 dollar fatet.

Dagens viktigste tall

Senere på dagen fredag kommer den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske myndigheter. Rapporten får normalt svært stor oppmerksomhet i markedene.

- Endelig får vi trolig en positiv nyhet som markedene kan forholde seg til, skriver Olsen i morgenrapporten fra Nordea.

Han venter at det ble skapt rundt 200.000 nye jobber i USA i desember. Dette er også konsensus i markedet, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. 

«Onsdagens ADP-tall for privat sysselsetting, som viste en vekst på hele 257.000 i desember, indikerer at det kan være oppsiderisiko i konsensusestimatet. Men det er da viktig å huske på at avvikene mellom ADP-tallene og den offentlige statistikken til tider er svært store», skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 1,01 prosent til 571,19 poeng klokken 09.24 fredag.

Les også:

Statoil deler ut nye rammeavtaler

Ser oppsiderisiko i USA-sysselsetting

200 år gammelt selskap kan trenge seg inn på Apple og Googles enemerker

Se DNtv: Trond Giske: - Vi er i ferd med å få en situasjon i Norge hvor ledigheten kommer ut av kontroll

Trond Giske: - Vi er i ferd med å få en situasjon i Norge hvor ledigheten kommer ut av kontroll
Giske etterlyser en annen innstilling til å løse problemet fra dagens regjering.
01:14
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.