En del oljerelaterte aksjer tynget markedet etter nytt markert oljeprisfall.

Etter å ha vært opp tidlig på dagen falt Brent 1. posisjon rundt to dollar per fat på få minutter litt etter lunsjtid. Ved stengetid på Oslo Børs ble kontrakten handlet ned 1,40 dollar til 56 dollar per fat.

Sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB ser ikke noen spesifikk årsak for den skarpe bevegelsen nedover, men fremholder at oljeprisen tidligere på dagen trosset en markert styrking i dollarkursen.

- Hvis du ser på utviklingen tidligere i dag, har vi hatt en tydelig styrkning av dollar, og så har oljeprisen faktisk gått imot det. Oljeprisen har altså vært litt kontra-intuitiv preget av forsøk på å dra litt på oppsiden på den første dagen av året, sier han til TDN Finans.

Rekordhøye lagre

Bortsett fra det, mener Schieldrop hovedfaktorene som preger markedet er de rekordhøye globale oljelagrene. De er ventet å øke ytterligere i kommende måneder drevet av overskuddsproduksjon og sesongmessige reduksjon i forbruket.

- Hvis du ser på normalt konsum faller det med en halv million fat pr dag i januar fra desember, en halv million til i februar, og nesten en hel million fat fra februar til mars. Samtidig har Opec sagt veldig eksplisitt at de skal holde produksjonen uendret. Da er det ett hovedscenario man har, og dét er preget av betydelig lagerbygging, sier han.

For at lagerbygging skal være økonomisk, må den korte enden av terminkurven være lav. Man må altså ha en sterk contango, noe det er for øyeblikket. Contangoen vil trolig bli enda sterkere i kommende måneder, ifølge sjefanalytikeren.

Han fremholder for øvrig at det ikke regnes som sannsynlig at Opec vil tre inn å reagere på prisfallet før markedet eventuelt når 40 dollar fatet.

- Det betyr at sannsynligheten for å treffe 40 dollar fatet er veldig høy, sier han.

Venter rapporter

SEB-analytikeren mener det blir spennende å følge med på månedsrapportene både fra EIA, IEA og Opec de kommende månedene. Samtidig tror han utviklingen i fremvoksende markeder, og særlig Kina, hvor det har blitt rapportert svake PMI-tall den seneste tiden, vil bli fulgt ekstra nøye fremover.

Schieldrop er klar på at den nåværende situasjonen sannsynligvis vil vedvare trolig gjennom hele første halvår.

- Videre styrkning av dollaren kombinert med ytterligere lagerbygging er en situasjon som vanskelig kan bli bullish for olje, konkluderer han.

Sterk dollar

Senioranalytiker Myrto Sokou i Sucden Financial mener ifølge Wall Street Journal at den sterke dollaren ser ut til å begrense enhver mulig oppside i oljemarkedet.

Dollar steg til sitt sterkeste nivå på nesten ni år fredag, blant annet drevet av forventninger om at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil øke styringsrenten i 2015.

I tillegg forklares dagens oljesvakhet også med de svake PMI-tallene fra Kina, til tross for at de kom inn på linje med analytikernes forventninger.

Statoil og TGS-Nopec var de eneste av de 10 mest omsatte aksjene som falt på Oslo Børs fredag med en nedgang på henholdsvis 0,8 og 0,3 prosent. Det norske oljeselskap var neste aksje med nedgang på listen med et fall på 2,5 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,57 prosent til 579,36 poeng, omsatt for 2,5 milliarder kroner.

Les også:
Venter halvering av lønnsomheten i oljesektoren
- Vi er veldig klare for å møte konkurransen
Byr opp til kamp om lånekundene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.