En oljepris i fritt fall har sendt oljerelaterte aksjer i kjelleren og sådd betydelig usikkerhet omkring fremtidige oljeinvesteringer.

Fredag ettermiddag faller oljeprisen kraftig. Et fat nordsjøolje med levering er ned 2,3 dollar til 56,00 dollar.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management tror sektoren vil bli langt hardere rammet enn det som legges til grunn i markedet.

Han viser til at blant de globale oljeselskapene har de med lavest forventingsestimater neste år forutsatt en oljepris på 70 dollar i snitt, over 10 dollar mer enn dagens nivå.

Investeringsdirektør Robert Næss, Nordea Investment Management.
Investeringsdirektør Robert Næss, Nordea Investment Management.

- Dersom det skjer kommer jeg frem til at inntjeningen i energisektoren globalt vil halvere seg til neste år. Da ender vi fort opp med at hele inntjeningsveksten i Europa forsvinner og mesteparten av inntjeningsveksten i USA, sier Næss til Dagens Næringsliv.

Han utdyper at inntjeningsveksten i USA kan falle til to prosent fra dagens forventning om 8 prosent.

Fra mange hold påpeker man imidlertid at en lav oljepris vil bidra til å senke kostnadene til alle selskaper som har petroleum blant sine innsatsfaktorer, og at vekst kan tilkomme gjennom at forbrukerne har mer å rutte med som følge av lavere energikostnader.

DNB Markets oppjusterte nylig sine prognoser for USA til en forventet vekst målt ved brutto nasjonalprodukt (BNP) på 2,3 prosent i 2014, opp fra tidligere anslag på 2,0 prosent i august. Samtidig ble vekstmålet for 2015 oppjustert til 3,4 prosent (3,0).

- Oljeprisfallet slår raskt igjennom i amerikanske konsumpriser og gir dermed forbrukerne en bedre realinntektsutvikling, og dermed høyere forbruksvekst. Det er hovedeffekten, sier analytiker Knut A. Magnussen til Dagens Næringsliv.

Næss mener det ikke vil være i nærheten av oppveie for bortfallet i inntjeningen.

- Selv om en lavere oljepris er positivt for konsumet så er den direkte virkningen fra de 10 prosent av inntjeningen som kommer fra energi viktigere enn fordelen av at konsumentene øker konsumet med 0,6-0,8 prosent, sier han.

Nordea-forvalteren har redusert energieksponeringen med tre prosent i de stabile globale aksjeporteføljene, og har ingen tradisjonelle råvareselskaper blant sine utvalgte aksjer.

Les også:

Prisen opp 1100 kroner

- Vi er veldig klare for å møte konkurransen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.