Danske Bank varsler fredag at de byr opp til kamp om lånekundene og senker boliglånsrenten ned mot 2,7 prosent. Bakgrunnen er kampen om medlemmer i fagorganisasjonen Akademikerne, også kjent som «de beste lånekundene».

For disse kuttes renten inntil 0,6 prosentpoeng sammenlignet med dagens tilbud i Danske Bank, mens eksisterende kunder får 0,3 prosentpoeng lavere rente.

DNB tilbyr ordinære kunder en nominell rente på 3,50 prosent for boliglån over to millioner kroner innenfor 75 prosent av markedsverdi. Det samme gjør Nordea. Begge bankene tilbyr også unge låntakere og premiumkunder en boligrente på 3,30 prosent.

KLAR FOR KAMP: Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.
KLAR FOR KAMP: Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB. (Foto: Stig Fiksdal)

Informasjonssjef Even Westerveld i DNB vil ikke si noe om fremtidige priser, men mener økt konkurranse er bra.

- Det vi kan si er at vi følger nøye med på konkurransesituasjonen, og gjør fortløpende vurderinger. Vi skal være konkurransedyktige over tid, også på pris, forklarer han. At det er sterk konkurranse om gode kunder, er bra for både oss som bank og for kundene. Vi er veldig klare for å møte konkurransen som kommer, skriver han i en epost til DN.

Westerveld har ikke besvart spørsmålet om banken kan utelukke rentekutt i nærmeste fremtid.

Med i kundekampen

Pressesjef Unni Strømstad i Nordea sier til at banken ikke vil utelukke at det kan komme et snarlig rentekutt.

- Nei, vi kan ikke utelukke at vi kommer med et kutt den nærmeste tiden. Vi vil være med å kjempe om de gode kundene, og ønsker fortsatt å tilby gode, konkurransedyktige listepriser, sier Strømstad.

Hun forklarer at banken vurderer fortløpende hvilke priser de tilbyr.

- Vi mener vi alltid er konkurransedyktige fordi våre priser er individuelle, sier Strømstad.

- Vil dere gjøre noe spesielt for å sikre dere kunder fra gruppen DNB og Danske Bank kriger om?

- Det er klart at det er viktig for oss å ha kunder med god betjeningsevne, men vi er ikke så opptatt av om du er akademiker eller ei. Vi ser at det er mange som har god sikkerhet og betjeningsevne. Vi har for eksempel mange kunder som driver enkeltmannsforetak eller små bedrifter som er gode betalere, som vi tilbyr beste lånerente, sier Strømstad.

Avviser utmeldingsanbefaling

DNB har hatt Akademikerne-avtalen i 17 år og drøyt to av tre medlemmer har boliglån hos dem. I slutten av september i fjor ble det derimot kjent at Akademikerne droppet DNB og inngikk avtale med Danske Bank og Storebrand om medlemstilbud på bank- og forsikring med virkning fra 1. januar 2015.

I kjølvannet av byttet, som skjedde etter en omfattende anbudsrunde, hevdet flere Akademikerne-medlemmer at de var blitt rådet av DNB til å melde seg ut av fagforeningen.

- Avtalen med Akademikerne er slik at det er opp til hvert enkelt å velge bank selv. Vi har ikke gått ut med noen anbefaling om å melde seg ut av organisasjoner, og dersom enkeltkunder har oppfattet det slik, beklager vi det, opplyser Westerveld.

LES OGSÅ: Akademikerne raser mot DNB

Nå blir det rekordlave fastrenter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.