Kun dager etter at Økokrim sammen med sveitsiske justismyndigheter ransaket Yaras tradingselskap Balderton i Genève høsten 2011 godkjente Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad overførselen av russiske gruveaksjer til selskapet Hefeydd på Kypros til en verdi av 800 millioner kroner.

Hverken da eller nå vet Yara hvem som eier selskapet, bekrefter selskapet overfor Dagens Næringsliv torsdag.

company:yar

Transaksjonen er nært knyttet til korrupsjonsforholdene som selskapet fikk norgeshistoriens største bot for sist uke, og noe også Yara-aksjonær KLP har stilt spørsmål om.

Kypros-transaksjonen kan spores tilbake til en viktig leveransekontrakt for fosfat som ble inngått med det russiske selskapet Phosagro i 2007. I forbindelse med leveransekontrakten og forlengelsen av denne i 2009 bestakk Yara to ansatte i Phosagro.

Betydningen av kontrakten forklarer hvorfor Yara var villig til å bryte loven for å få den på plass, skriver DN.

Uten fosfat fra de russiske gruvene stoppet produksjonen ved de norske hjørnestensfabrikkene i Glomfjord og Porsgrunn.

I sin redegjørelse til KLP skriver Yaras styre følgende:

«For å akseptere de nye leveransekontraktene partene kom frem til i 2007, stilte Phosagro krav om å få opsjon på kjøp av Yaras aksjer.»

Høsten 2011 var det selskapet Hefeydd på Kypros som fikk overført aksjene verd 800 millioner kroner, selv om det var Phosagro som hadde retten til å kjøpe dem.

Yara innrømmer at selskapet hverken i 2011 eller nå vet hvem som er den reelle eieren av Hefeydd.

Den store verdioverføringen til Kypros vakte reaksjoner hos både regnskapssjef Alf Lundteigen og compliance-sjef Tormod Tingstad da de undersøkte saken nærmere høsten 2012.

De ville at Haslestad, som fortsatt var under etterforskning i tidenes største norske korrupsjonssak, skulle informere Økokrim. Høsten 2012 informerte Haslestad Økokrim om overførselen av aksjene til det ukjente Kypros-selskapet.









Dette er et utdrag fra en sak i torsdagens utgave av Dagens Næringsliv. Les hele saken i papir-, nettbrett- eller e-avisutgave torsdag.

Les også:
Dokumentar: Yaras sveitsiske agent


<b>Yara vedtar korrupusjonsbot på 295 mill.</b>

<b>Yara permitterer direktør </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.