Dagens ferske tall fra USA er lite oppløftende lesing.

For det amerikanske forbruket stanger, og hadde nullvekst i juni. Samtidig følger inntektene den samme utviklingen. På forhånd var det ventet at begge tallene ville vise svak vekst.

Det amerikanske forbruket utgjør 70 prosent av USAs BNP, og dermed nesten en sjettedel av globalt BNP.

I de siste to tiårene har USA vært selve drivkraften i verdensøkonomien. Men etter boligkrakket mistet mange av dem formuen og etter finanskrisen mistet mange av dem jobben.

Holder hardt på lommeboken
Det er ikke så rart at den jevne amerikaner fortsatt holder hardt på lommeboken.

Men amerikansk økonomi kommer ingen vei uten shopping. Uten oppgang i forbruket kan det bli vanskelig å skape nye jobber og vekst i boligmarkedet.

Fredag fikk vi riktignok tall som viser at brutto nasjonalproduktet i USA vokste med 2,4 prosent målt i årlig rate i årets andre kvartal. Dette var fjerde kvartal på rad med vekst, etter at landet havnet i en kraftig resesjon mot slutten av 2007.

Men veksten i andre kvartal var svakere enn i første, og i første kvartal var veksten svakere enn i fjerde kvartal ifjor.

Les også:
<b>- USA kan "miste" et tiår</b>
<b>- USA må ha mer</b>
<b>De skulle redde økonomien</b>


Den øverste grafen viser endring i reelt brutto nasjonalprodukt fra kvartal til kvartal, målt i årlig rate. Den nederste grafen viser reelt bnp i milliarder dollar per kvartal, målt i årlig rate.