Nærings- og fiskeridepartementet har oppfølgingsspørsmål til DNBs styreleder om virksomheten til DNB Luxembourg, opplyser departementet i en pressemelding tirsdag.

DNBs styre sendte mandag en redegjørelse til departementet om bankens praksis med å opprette selskaper i skatteparadis for kundene ved bankens Luxembourg-kontor.

- Sitter igjen med flere spørsmål

Næringsministeren sier til DN tirsdag at det fremdeles er flere ubesvarte spørsmål i saken.

- Vi har fått en ganske grundig redegjørelse, men vi har flere spørsmål og da må vi stille de, sier Mæland til DN.

- Har du tillit til DNBs styre?

- Jeg har tillit til at de gjør jobben og finner ut hva som har skjedd og hvem som har visst hva.

- Hadde du forventet deg mer av redegjørelsen?

- Jeg konstaterer at vi har fått en omfattende redegjørelse, men at vi sitter igjen med flere spørsmål som vi ønsker svar på.

- Hadde det ikke vært naturlig at svarere allerede var kommet?

- Det er en omfattende sak som ligger flere år tilbake og jeg hører styre jobber fortløpende med å finne ut hva som er skjedd, sier Mæland.

- Jeg er opptatt at styret nå faktisk gjør hva de kan for å avdekke hva som faktisk har skjedd og hvem som har visst hva. De må redegjøre hvordan de jobber med det videre. Vi som eiere må forholde oss til styret i denne saken, sier næringsministeren.

- Du svarer ikke konkret på om du har tillit til styret?

- Jeg har tillit til at de nå gjør de de kan for å bringe frem hva som er skjedd i saken.

- Så i dag har du tillit til DNB-styret?

- Ja, hvis vi ikke hadde hatt tillit til styret så hadde dere visst det.

Spørsmålene Mæland nå har stilt DNB-styret handler blant annet om hvordan styret har jobbet med samfunnsansvar og fulgt opp egne retningslinjer.

Ifølge meldingen fra departementet ønsker næringsministeren også svar på hvilken oppmerksomhet styret har hatt på aktiviteten i DNB Luxembourg og konsernets internrevisjon. Hun ber i tillegg styret redegjøre for hvorvidt de ser behov for en ekstern gjennomgang av saken.

- DNB konstaterer brudd på selskapets retningslinjer og sier at det ikke burde skjedd. Det er jeg enig i, sier Mæland i meldingen.

Tanum lover svar

- Spørsmålene fra departementet bekrefter det vi sa i går og skriver i redegjørelsen, nemlig at dette er en sak som krever grundige undersøkelser og at disse vil fortsette for at vi skal få et best mulig bilde av saken og lære av den, sier styreleder Anne Carine Tanum i en pressemelding fra DNB tirsdag.

«Departementet ber blant annet styret redegjøre ytterligere for styrets arbeid med samfunnsansvar og egne retningslinjer, samt hvilken oppmerksomhet styret har hatt på aktiviteten i DNB Luxembourg og konsernets internrevisjon. Styret vil komme tilbake med svar på disse spørsmålene», heter det i pressemeldingen.

Næringsdepartementet har også bedt styret vurdere behov for ekstern gjennomgåelse av saken.

«Styret viser til gårsdagens presentasjon, og advokatfirmaet Hjort blir engasjert av styret for å gjennomgå saken. Advokatfirmaet Hjort vil rapportere til styret», skriver DNB i pressemeldingen.

La til rette for selskaper i skatteparadis

I redegjørelsen som ble sendt Mæland mandag konkluderer DNBs styre med at bankens Luxembourg-kontor aldri skulle ha startet praksisen med å legge til rette for at kunder etablerte selskaper på Seychellene i perioden 2006 til 2008.

Samtidig fastslår styret at informasjon om praksisen aldri ble løftet opp til konsernsjef, konsernledermøter eller i styremøter i banken eller konsernet som helhet.

DNBs egen gjennomgåelse av saken viser at det var den lokalt ansatte internrevisoren ved DNBs kontor i Luxembourg som først etablerte kontakten med advokatkontoret Mossack Fonseca. I tillegg til å være internrevisor ved kontoret, hadde han også andre oppgaver, som blant annet innebar at han var prosjektleder.

«I rollen som prosjektansvarlig på oppdrag fra ledelsen var det han som fikk i ansvar å implementere den delen av strategiplanen som gjaldt å legge til rette for etablering av selskaper i lavskatteland», heter det i redegjørelsen.

«Dette innebar at internrevisor satte opp og implementerte tjenensten i egenskap av konsulent og deretter revidert den i egenskap av internrevisor», heter det videre.

Les også:

Raja: Bjerkes stilling må vurderes

Nytt forsøk på å nekte Orkla bruk av «potetgull»

Ferske pristall:  - Det er egentlig veldig bra

Slik forklarer DNB-sjefen at Luxembourg-affæren kunne oppstå
- Det må ikke brukes som en unnskyldnig eller bortforklaring, men det er viktig å minne om dette...
01:34
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.