Onsdag la Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for april. Les mer her: Solid boligprishopp i april

For 16. måned på rad steg boligprisene i Norge, og de steg mer enn ventet.

- Vi forventet en noe mer redusert prisvekst i april. Det som har vært unormalt hittil i år er den høye omsetningen. Det er veldig høy aktivitet. Selv om vi har fått den tilbudssiden vi har sagt vil komme, har etterspørselen vært så stor at den har absorbert tilbudssiden, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Vil fyre opp markedet

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret sa til DN tidligere onsdag at han ikke ser noen ende på boligprisveksten. Les saken her: - Ser ingen ende på boligprisveksten

Torsdag offentliggjør Norges Bank sin rentebeslutning. Syv av 14 økonomer TDN Finans har snakket med, tror sentralbanken vil kutte styringsrenten. Dersom renten kuttes mener styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge det kan styrke boligprisveksten enda mer.

- Retningen er at det vil fyre opp boligmarkedet ytterligere, sier han.

Priset inn

Eiendomstoppen er ikke alene om sine antakelser. DNs rentepanel fraråder Norges Bank å kutte renten i frykt for et opphetet boligmarked. Les mer her: Kaller lav boligskatt en «klamp om foten» dnPlus (DN+, krever innlogging)

Imidlertid peker Laugen på at lave renter allerede har hatt sin effekt på boligmarkedet, og at et ytterligere kutt ikke vil utgjøre en særlig forskjell.

- Nå tror vi at svært mange har forstått at rentene kommer til å forbli lave lenge og at markedet har priset inn det forholdet. Det er et signal, men jeg tror mye av den ekstraordinære prisveksten som følge av rentenivået allerede er tatt ut, sier Laugen.

Slår inn over tid

Mandag publiserte Nav tall for arbeidsledigheten som viste at oljebremsen for alvor har slått inn i arbeidsmarkedet. Ifølge Laugen vil de lave rentene spille en større rolle for boligmarkedet enn den stigende ledigheten, hvert fall på kort sikt.

- Renteutviklingen trumfer nok realøkonomien, som for eksempel arbeidsledighet. Tregheten der vil nok komme etter at man har fått den gode effekten fra renten, sier han.

- Over tid vil arbeidsledighet virke sterkere enn renten på boligutviklingen. Men da snakker vi om flere år, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Han har ikke gitt opp et «månelandingsprosjekt» i Norge

Nullmoms på nyheter kan bli stoppet av ESA