Styret i Petoro venter et økt antall porteføljetransaksjoner mellom aktørene på norsk sokkel som følge av et utfordrende marked og endret strategisk fokus blant selskapene.

Dette kan få innvirkning på eiersammensetningen i utvinningstillatelsene og mulighetene for å realisere ny produksjon, skriver Petoro sin årsrapport onsdag.

Svekket markedsbalanse

Når det kommer til fremtidsutsiktene skriver styret i Petoro at det ser ut til at tiden fremover også vil være preget av svekket markedsbalanse og press på olje- og gasspriser.

«Den internasjonale debatten om klimasituasjonen utfordrer posisjonen til fossile brensler i den fremtidige globale energimiksen, og skaper økt usikkerhet om markedsutsikter for olje og gass», heter det.

Økt produksjon

Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) hadde en gjennomsnittlig olje- og gassproduksjon på 1,068 millioner fat oljeekvivalenter pr dag i 2015, mot 1,000 million fat pr dag året før, fremgår det av Petoros årsrapport onsdag.

Produksjonsøkningen kommer hovedsakelig på grunn av høyere regularitet og ferdigstillelse av flere brønner.

Årsresultatet i 2015 var 89 milliarder kroner sammenlignet med 120 milliarder kroner i 2014. Totale driftsinntekter i 2015 var 158 milliarder kroner mot 180 milliarder kroner året før. Svekket kronekurs bidro til å holde inntektene oppe, målt i norske kroner, opplyses det.

Fall i investeringer

Kontantstrømmen til staten ble 94 milliarder kroner i 2015 mot 111 milliarder kroner i 2014.

Totale investeringer i 2015 var 28 milliarder kroner, som er åtte milliarder kroner lavere enn i 2014.

«Nedgangen var som forventet og skyldes i hovedsak lavere utbyggings- og driftsinvesteringer som følge av redusert prosjektaktivitet», heter det.

Videre vises det til at beslutning om utbygging av Johan Sverdrup-feltet ga en samlet reservetilgang på 520 millioner fat oljeekvivalenter for SDØE-porteføljen i 2015.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Kraftig fall i handelsbalansen

Qatar planlegger oljeprodusentmøte

Statens pensjonsfond Norge fikk en avkastning på syv prosent ifjor

Se DNTV:

Rubio gir opp i kampen om Det hvite hus
Marco Rubio holder pressekonferanse der han kunngjør at han trekker sitt presidentkandidatur etter å ha tapt hjemstaten Florida med klar margin til Donald Trump.
00:41
Publisert: