Torsdag skrev VG at nestleder Hadia Tajik (32) i Arbeiderpartiet ønsker å fjerne monarkiet. Bakgrunnen er at hun var en av 28 stortingsrepresentanter som i forrige uke stemte for å fjerne kongehuset da et grunnlovsforslag om å innføre republikk i Norge ble stemt over i Stortinget.

Rekord i hets

Kommentarfeltet under artikkelen på Facebook har hittil fått over 3200 kommentarer, svært mange av dem sjikanerende og grov hets. Torsdag kveld skrev Øyvind Solstad, ansvarlig for sosiale medier i VG, et notat der han tok et kraftig oppgjør med leserne som stod bak de rasistiske kommentarene.

Les også: Hadia Tajik vil ha republikk

«Grovt rasistiske trusler og sjikane på nett er ALT ANNET enn det folkekongene Olav og Harald sto og står for» skriver Solstad i notatet, der han gjengir en del av den grove ordbruken mot Tajik.

Til DN forteller han at VG aldri har stengt ute så mange fra kommentarfeltet som det siste døgnet.

- Vi har utestengt mellom 50 og 100 personer. På en vanlig dag er det maks én eller to, sier Solstad og understreker:

- Vi strekker oss ganske langt for at folk skal få si det de mener, og er det stygt sletter vi bare kommentaren. Men når du truer med vold, drap og voldtekt blir du selvsagt utestengt, sier han og forteller at kommentarene har fortsatt å komme fredag morgen og formiddag.

- Kommentaren der noen «tilbyr» seg å sende Tajik ut av landet med balltre kom i morges. At det første man gjør om morgenen er å true noen med vold i et kommentarfelt... det er fascinerende rett og slett, sier Solstad.

 

Ansvarlig for sosiale medier Øyvind Solstad i VG.
Ansvarlig for sosiale medier Øyvind Solstad i VG.
 

Blant kommentarene mot Tajik er det beskyldninger om «landssvik», «forræderi» og «forbrytelse». Mange har også skrevet rasistiske bemerkninger til den tidligere kulturministeren.

 

Les også: Nekter å bli dekorert av kongen dnPlus

«Hun er faktisk født i Norge»

Etter kommentarer som «Avsett Støre og send Tajik tilbake til Afrika og til hennes Høvding og dressurkurset sitt» så Solstad seg nødt til å ta et oppgjør med leserne. I notatet han publiserte torsdag kveld skriver han blant annet:

«Hun er faktisk født i Norge, har norsk pass og statsborgerskap. Begge foreldrene hadde bodd i Norge i over 10 år før de fikk datteren. Så nei, vi kan ikke "sende ut" en norsk statsborger selv om vi ikke liker det hun mener. Det er lavmål på alle mulige vis».

 

Se på DNtv:

Kongen: - Vi kan ikke ta i mot hele Afrika i Europa heller
Kong Harald kommenterte flyktningesituasjonen under et pressetreff i Roma onsdag ettermiddag. Kongen er opptatt av at flyktningene får hjelp i nærområdene og mener at Europa ikke kan ta i mot hele Afrika.
00:22
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.