Stortingets helsekomité er i sluttspurten med behandlingen av regjeringens Stortingsmelding om Nasjonal Helse og Sykehusplan. I formiddag presenterer Høyre, Frp, Krf og Venstre en felles innstilling.

Etter det DN kjenner til vil de fire borgerlige partiene i formiddag stille krav om «stedlig ledelse» ved sykehusene.

Dette er ikke fremmet som et forslag fra regjeringen, men både Krf og Venstre har vært tilhengere av at de lokale sykehusene som tilhører et felles helseforetak skal ha egne direktører med personal- og budsjettansvar.

Helseminister Bent Høie sier:

- Hvis Stortinget tar krav om stedlig ledelse inn i sykehusplanen, vil vi kunne kunne stille krav om dette til regionene. 

Helseminister Bent Høie (H) får i dag krav fra Stortinget om flere ledere i sykehusene. Arkivfoto: Ole Gunnar Onsøien /
Helseminister Bent Høie (H) får i dag krav fra Stortinget om flere ledere i sykehusene. Arkivfoto: Ole Gunnar Onsøien / (Foto: NTB scanpix)
 

 

Har mistet troen

Også Arbeiderpartiet går inn for å pålegge helseforetakene å tilsette egne toppsjefer ved de lokale sykehusen - noe partiet var imot da de satt i regjering.

Dermed har de små partiene fått med seg alle de store på kravet.

Aps helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen sier han har fått nok:

– Jeg har mistet troen på at én leder kan lede gigantvirksomheter lokalisert på en rekke ulike adresser. Hvert sykehus bør som hovedregel ha en egen sjef, – en egen direktør eller «plassjef», sier han.

– Om Ap nå har snudd, er det veldig bra, sier Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe. Hun sier Sp prøvde å få Ap med på dette da de satt sammen i regjering.

– Men vi fikk ikke Ap med på det den gang, sier hun.

– Det har sittet litt langt inne å stille krav som griper inn i måten de organiserer seg på, sier Micaelsen, og forklarer:

– Vi mener jo det er i foretakene slike beslutninger må fattes. Men nå har det gått for langt til at vi kan sitte og se på, sier Micaelsen.

Micaelsen sier det er to grunner til at Ap skiftet mening:

Det ene er at det er svært gode erfaringer der man har satt inn stedlige ledere, både med tillitsforhold og budsjett.

– Det andre er at det ikke fungerer godt nok der man ikke har stedlige ledere. Vi har fått tilbakemeldinger fra veldig mange som jobber i sektoren, om at det ikke fungerer godt nok der man ikke har det. Både legeforeningen, Sykepleierforbundet og Fagforbundet har stedlig ledelse som et av de viktigste tiltakene for å etablere tillitsbasert ledelse i sykehusene. Micaelsen sier de siste tiders presseoppslag har underbygget viktigheten av kravet.

DN har skrevet en rekke artikler om fryktkultur og mangel på åpenhet om vanskelige hendelser i sykehusene.

– Stedlig ledelse vil være en bedre vaksine mot slike kulturer, I dag er det for langt mellom lederne og dem som jobber med pasientene,  mener Micaelsen.

Er ydmyk

Universitetssykehuset i Nord-Norge, UNN, er et eksempel på et helseforetak der sykehusene ikke har «stedlig ledelse». UNN har  virksomhet i Tromsø, Harstad og Narvik. Harstad og Narvik har hverken egen toppsjef eller klinikksjefer tilstede.

Micaelsens krav innebærer at også Harstad og Narvik bør ha en egen tilstedeværende sjef, en direktør eller «plass-sjef» med budsjettansvar og personalansvar.

Micaelsen vil ikke mene noe om hvorvidt Oslo universitetssykehus også skal ha «plass-sjefer». OUS er en fusjon av Radiumhospitalet på Montebello, Rikshospitalet på Gaustad, Ullevål sykehus og Aker.

– Jeg er ydmyk når det gjelder OUS, jeg har ikke svar på hvordan dette skal organiseres i Nordens største sykehus.

Det er ikke minst sykehusdirektør Per Bleikali ved Ringeriket sykehus som har blitt forbilde for stedlig ledelse i sykehusdebatten.  Ringerike og Kongsberg sykehus er underlagt Vestre Viken HF, men har egne sykehusledere.

Saksordfører for sykehusplanen er Høyres Kristin Øhrmen Johnsen. Hun var styreleder for Vestre Viken da foretaket innførte stedlig ledelse.

 

Se på DNtv: Tesla modell X

Se Tesla Model X
Her er bilen mange nordmenn har ventet på
02:03
Publisert:

Les også:

Bykser frem utenlands dnPlus

- Fare for en langt raskere nedkjøling i boligmarkedet

Frykter boligprishopp på 10 prosent i Oslo  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.