Svingningene i boligpriser har vært store fra måned til måned den siste tiden, med en sesongjustert vekst i januar på 0,7 prosent, opp fra 0,2 prosent i desember.

- Antakelig vil denne volatiliteten holde seg høy en stund til. Men til tross for svingningene fra  måned til måned er trenden i årsvekstraten likevel klar, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i morgenrapporten til Handelsbanken Capital Markets.

Tolvmånedersveksten har avtatt jevnt og trutt siden februar i fjor da den toppet ut på 8,7  prosent. I januar var den 5,2 prosent.

- Avtakende tendens

- Boligprisene vokser altså fremdeles på landsbasis, men stadig mindre og mindre. Til tross for store regionale forskjeller i boligmarkedet, er denne avtakende tendensen til stede i alle områder, også i Oslo. Norges Bank har lagt til grunn at den avtakende tendensen skal fortsette og at årsvekstraten i første kvartal i år skal bli på 5,1 prosent. For at Norges Banks estimat for første kvartal skal slå til, må boligprisene i februar og mars stige sesongjustert med rundt 0,3 prosent. For februar vil det si en ujustert vekst på rundt 0,9 prosent, skriver Due-Andresen.

Les også: Frykter boligprishopp på 10 prosent i Oslo

Eiendom Norges landsomfattende bruktboligstatistikk for februar legges frem torsdag klokken 11. Se tallene først på DN.no!

Februarprisene i Norge tidligere år

*Sesongkorrigert i januar
Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no.

- Tiltatt dramatisk

Fremover venter Norges Bank en ytterligere nedgang i årsvekstraten i boligprisene til 4,5 prosent mot årsslutt og ned mot  3 prosent i løpet av 2018, ifølge rapporten.

- Vi frykter at denne jevne og pene nedgangen i boligpriser kan være en optimistisk forventning. Gitt den økonomiske utviklingen og bankenes betydelig innstramming i kredittpraksis mot norske husholdninger er det en fare for en langt raskere nedkjøling i boligmarkedet, slik vi ser det, med potensielt negative konsekvenser for privat konsum og investeringer, skriver Due-Andresen.

Les professor Hilde Bjørnlands kommentar:
Fallhøyde for boligprisene (DN+)

Sjeføkonomen peker også på at liggetid i markedet for boliger til salgs har tiltatt dramatisk i Stavangerområdet de siste månedene, og at den også har steget i Oslo, om enn fra et lavt nivå.

- På landsbasis har oppgangen siden i fjor sommer vært markert, skriver Due-Andresen.

Les også:
Småleilighetene stiger mest i pris

Nå er boligmarkedet så hett at folk ikke tør å selge

Lynraske boligsalg i Oslo  

DNtv: Mye suv for pengene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.