Produsentprisindeksen (PPI) fortsatte den oppadgående trenden og steg for fjerde måned på rad, men en økning på 2,8 prosent fra mai til juni. Dette er den største oppgangen fra én måned til en annen siden 2010, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Den viktigste bidragsyteren til dette var prisene på råolje og naturgass som gikk opp 6,1 prosent.

SSB viser til at økte priser på energivarer bidro til oppgangen. «Prisene på olje, gass, strøm og raffinerte petroleumsprodukter gikk alle opp fra mai til juni.», skriver SSB mandag.

Strøm og petroleum trekker opp

Strømprisene gikk opp 8,2 prosent fra mai til juni og var dermed på det høyeste nivået siden januar i år. I tillegg var prisene 53,3 prosent høyere enn i juni i fjor da strømprisene var historisk lave. Vi må tilbake til 2011 for å finne høyere strømpriser i juni, ifølge SSB.

Prisene på petroleums- og kullvarer steg fra mai til juni og følger med det den oppadgående oljeprisen. Oljeprisen er like over 46 dollar fatet mandag, langt høyere enn bunnivået på 28 dollar fatet i januar i år. Oljeprisen nådde årsbeste på omtrent 51 dollar fatet i juni.

«Det er fjerde måned på rad med oppgang for petroleums- og kullvareindustrien hvor raffinerte petroleumsprodukter, som bensin, parafin og andre drivstoffer, er viktige varegrupper.», heter det videre fra SSB.

For industrien samlet sett steg prisene med 1,1 prosent, men denne oppgangen ble i hovedsak drevet av prisoppgangen på raffinerte petroleumsprodukter, ifølge SSB.

«Dersom denne varegruppen holdes utenfor, var prisoppgangen for industrien bare 0,1 prosent, og fra mai til juni steg prisene på kjemiske råvarer 1,2 prosent, mens prisene på ikke-metallholdige mineralprodukter sank 0,7 prosent.», ifølge statistikkbyrået.

På årsbasis var PPI ned 9,7 prosent i juni.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Venter redningsaksjon av kinesiske banker

Lars (26) har gjort lynkarriere i Nike - og undrer seg over hvorfor så få nordmenn vil jobbe i utlandet

Slik kan du få høyere lønn

En hemmeligstemplet rapport i Jernbaneverket avdekker svakheter i beredskaps­analysen til 31 stasjoner og tunneler over store deler av landet: Hull i togberedskapen dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.