De to republikanske presidentkandidatene gikk løs på hverandre om konservative verdier og Trumps påstand om at Cruz kan være ugyldig som president ettersom han er født i Canada.

Det første nominasjonsmøtet i Iowa er bare drøyt to uker unna (1. februar), og Cruz mente at Trump er begynt å få panikk over Texas-senatorens gode målinger i delstaten.

– I september sa min venn Donald at han hadde fått sine advokater til å studere dette fra alle vinkler, og det var ikke noe problem, sa Cruz med henvisning til utspillet om at han ikke kan velges.

– Grunnloven har ikke endret seg siden september, men det har tallene i målingene, la han til.

Fortsatt i tet

Cruz angrep tilbake ved å poengtere at Donald Trumps mor er født i Skottland, og at den kontroversielle mangemilliardæren dermed selv er diskvalifisert. Men Trump lot seg ikke fornærme.

– Som du vet, Ted, har jeg slått deg i de tre siste meningsmålingene. Så du bør ikke fordreie hvor bra du gjør det på målingene. Det er et stort spørsmålstegn over hodet ditt. Demokratene kommer til å saksøke deg, sa mannen som kan vise til et stort forsprang på de fleste målingene.

Bekymringen øker blant flere republikanere etter hvert som man stadig nærmer seg nominasjonsvalgene med Trump i klar ledelse. Så langt har han ridd på en bølge av populistisk misnøye med regjeringen i Washington, frustrasjon over den trege økonomiske veksten i landet og økende frykt for den globale terrortrusselen.

En Reuters-måling publisert tirsdag viste at 39 prosent av de republikanske velgerne støtter Trump. Cruz fikk 14,5 prosents oppslutning, mens Jeb Bush var nummer tre i feltet med 10,6 prosent av stemmene.

Obama-kritikk

Men det var ikke bare hverandre de republikanske presidentkandidatene kritiserte under torsdagens-debatt, der også Bush, Marco Rubio, Chris Christie, Ben Carson og John Kasich deltok. Flere av dem langet ut mot president Barack Obama og State of the Union-talen han holdt tirsdag.

Særlig presidentens uttalelser om ekstremistene i IS, og det faktum at han utelot å nevne Irans pågripelser av et amerikansk marinemannskap, har vakt harme på republikansk side.

– Det var hjerteskjærende, sa Cruz med henvisning til bildene av de pågrepne amerikanske seilerne med hendene over hodet.

New York-guvernør Christie mente Obama framstilte verden som et sted der alt går bra. Å se talen var som å se «historiefortelling med Barack Obama», uttalte han.

Totalt kjemper tolv personer om å bli Republikanernes presidentkandidat til valget i november. Fem av dem – Carly Fiorina, Jim Gilmore, Mike Huckabee, Rand Paul og Rick Santorum – har scoret for dårlig på meningsmålingene til å bli invitert av debattarrangøren Fox Business Network.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Det er bare galt

 
Et USA i endring gir Trump suksess  

 
Måling: Clintons ledelse kraftig redusert

Trumps første politiske TV-reklame er klar