– Jeg er den voksne her på scenen, sa Ohio-senator John Kasich rett etter at Ted Cruz hadde sagt at det amerikanske folket neppe var interessert i å høre på «kranglende skoleunger».

Donald Trump klarte til og med å få inn en kommentar om sin egen penis, noe som trolig ikke har skjedd i amerikansk politikk tidligere. Anledningen var at Ted Cruz tidligere i uken sa at Trump har små hender.

– Er de små? Han sa det, og det betyr vel at det er noe annet som er lite, men jeg kan garanterte at det ikke er et problem, sa Trump.

– Romney var mislykket

Ikke uventet ble Donald Trump, som foreløpig har en solid ledelse, bedt om å svare på Mitt Romneys utspill torsdag. Den tidligere presidentkandidaten har bedt folk stemme taktisk, for å unngå at Trump får flertall før landsmøtet. Da blir det opp til landsmøtet å forhandle seg fram til en kandidat, underforstått en annen enn Trump.

– Romney var en mislykket kandidat. Det var bare pinlig for alle sammen, og nå vil han være med i spillet igjen, sa Trump.

En annen som den siste tiden har gått til frontalangrep på Trump – både politisk og personlig – er Marco Rubio, som tirsdag vant sin første delstat i nominasjonskampen.

– Han har latterliggjort alle med sine personangrep. Hvis det er noen som noensinne har fortjent den behandlingen, så er det Trump, sa Rubio, men lovet å heller diskutere politikk heretter.

Fleksibel, men bare på noen punkter

Og det ble så absolutt tid til det også. Ett av temaene ble helsepolitikken, et område hvor Trump vil gjøre store endringer, og blant annet reversere Obamas reform innen offentlige helsetjenester, den såkalte Obamacare.

– Hvis du ikke liker Obamacare, så husk at Trump betalte for den, sier Cruz og viser til at Trump tidligere har donert penger til flere politikere som stemte for helsepakken.

Også Trumps planer om en mur på grensen til Mexico ble et tema, og eiendomsmagnaten sa han ikke er særlig fleksibel på det punktet. Samtidig sier han at han har «myknet noe» når det gjelder visum til særskilt kyndige arbeidstakere. I begge tilfeller ble det vist til et møte med redaksjonen i New York Times, hvor Trump skal ha sagt at han ikke egentlig er så steil i innvandringsspørsmål som han fremstår i valgkampen.

Militærmakt og waterboarding

Sikkerhetspolitikk ble også diskutert. John Kasich tok til orde for å gå inn militært i Libya, hvor han mener IS har «gode vekstvilkår». Kasich er i det hele tatt en sterk tilhenger av militær makt og mimret tilbake til 1980-tallet.

– Jeg var der da Ronald Reagan styrket militæret. Jeg jobbet med ham.

Trump gjentok på sin side utsagn fra tidligere om at USA må gjeninnføre såkalt waterboarding – skinndrukning i forbindelse med avhør – og enda hardere avhørsmetoder. Waterboarding er ulovlig, og forsvaret har sagt at de ikke vil være med på slike avhør.

– De kommer ikke til å nekte meg. Hvis jeg sier at de skal gjøre det, så gjør de det.

Kan hindre flertall

Etter at Ben Carson innså at han ikke hadde en sjanse og trakk seg denne uken, er det nå fire kandidater igjen på republikansk side.

Trump leder, men han har ikke flertall på landsbasis, og det er fortsatt mulig å hindre ham i få flertall blant landsmøtedelegatene i juli.

I likhet med den første republikanske debatten i fjor, var det Trump mot røkla torsdag. For et halvt år siden var det få som tok ham alvorlig. Nå er det få som tør å la være.(©NTB)

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Jarand Rystad: Tror på 105 dollar fatet

Hjerneforsker: Trening bra for alvorlig syke

– Partieliten sliter med å akseptere Trump (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNtv: Se Tesla Model X

 
Se Tesla Model X
Her er bilen mange nordmenn har ventet på
02:03
Publisert: