Verdiene i jernmalm-gruveselskapet Northland Resources har falt i grus på børsen etter selskapets varslede milliardsmell og kriseemisjon. Mandag halverte aksjen seg nok en gang.

Analytikerne Harald Øyen og Peder Strand i SEB Enskilda anbefaler igjen sine kunder å selge aksjene i selskapet og kutter kursmålet fra 1,50 kroner til null, ifølge en oppdatering mandag.

- Gjelden overstiger verdiene
Meglerhuset mener verdiene i jernmalm-gruven Kaunisvaara i Nord-Sverige, kilden til selskapets enorme overskridelser og pågående kriseemisjon, er mindre enn selskapets obligasjonsgjeld.

«Gitt overskridelsene på investeringene på totalt 265 millioner dollar, driftskostnader på nåværende dollar/svenske kroner-kurs og høyere diskonteringsrate på kontantstrømmen er Kanuisvaaras nåverdi 288 millioner dollar. Med nåværende obligasjonsgjeld på minst 370 millioner dollar priser vi egenkapitalen til null», skriver SEB, ifølge TDN Finans.

 

Tviler på emisjonen
Northland har varslet et kapitalbehov på 425 millioner dollar, hvorav 375 millioner dollar gjennom en pågående emisjon på 250 millioner dollar, samt 125 millioner dollar i gjeld (obligasjonslån).

SEB Enskilda tror at investorene som vurderer å delta i aksjeemisjonen vil søke en markert oppside gitt underliggende risiko knyttet til prosjektet og de seneste hendelsene.

company:naur

Samtidig mener analytikerne at det er gode grunner til å tro at emisjonen i selskapet ikke blir gjennomført.

«Dersom selskapet ikke klarer å hente inn egenkapital i denne runden, er et scenario en restrukturering av balansen. I vårt base-scenario med en nåverdi på 288 millioner dollar tror vi at en 50 prosent reduksjon i pålydende gjeld kan vi egenkapital med oppside på 40 prosent. Et slikt scenario vil implisere at de 675 millioner dollarene som er investert så langt bare er salgbart på under 185 millioner dollar, eller 30 prosent av akkumulert verdi», heter det.

SEB Enskilda understreker at de på nåværende tidspunkt ikke vet om dette er en realistisk antakelse eller ikke.

Tre milliarder forsvunnet
Bookbuiling og tegningsperidoen for emisjonen på 250 millioner dollar i Northland Resources utløper tirsdag 29. januar klokken 16.30, ifølge meldingen selskapet sendte ut før helgen.

Northland-aksjen NAUR var ned 45,22 prosent til 0,63 kroner, omsatt for 150 millioner kroner mandag.

Aksjen er ned 89,17 prosent seneste tre handelsdager, som gir en børsverdi på 324 millioner kroner.

Har du tips i saken? Send e-post til fredrick.ekeseth@dn.no.

Les også:
Vil anmelde lekkasjen etter børskollaps


<b>Tvinger småaksjonærer til å selge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.